24 centres docents del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental competeixen per la UAB en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de fase local de la Universitat Autònoma de Barcelona de l’edició 2023 ha sigut el centre Creixen Terrassa, mentre que l’equip finalista ha sigut l’Institut Vilanova del Vallès.
  • El tema de debat enguany és «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?».
  • L’equip guanyador participarà en la fase final que tindrà lloc a la Universitat de València, en què s’enfrontarà amb els equips classificats d’altres universitats de Catalunya, el País Valencià i Andorra.

20.02.2023. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2023 de la Xarxa Vives d’Universitats. En aquesta edició han participat 24 centres docents del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. L’equip guanyador ha sigut el centre Creixen Terrassa, mentre que l’equip de l’Institut Vilanova del Vallès ha resultat finalista. El jurat atorgat el premi a millor oradora de la competició a l’estudiant Paula Escribano Massas de l’Institut Jaume Cabré.

Durant cinc dies, més de cent estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular. Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?». Un tema polèmic i d’actualitat on han de defensar tant la posició a favor com la posició en contra.

Després d’una intensa competició, ha resultat guanyador l’equip del centre Creixen Terrassa, format pels estudiants Carla Borrego Pérez, Débora Abrodos Salvelyeva, Sara Cabezas Villén, Laura López Quiñones i Martina Terés López, acompanyats del professor i capità de l’equip, Enric Rovira Moreno.

A la fase local de la UAB han participat els següents centres docents: Col·legi Sant Andreu de Badalona, Creixen Terrassa, Escola El Cim de Terrassa, Escola Sant Gervasi Cooperativa de Mollet del Vallès, IE Costa i Llobera de Barcelona, IE Les Vinyes de Castellbisbal, INS Can Periquet de Palau-solità i Plegamans, INS Can Roca de Terrassa, INS Jaume Mimó de Cerdanyola del Vallès, INS Matadepera, INS Montserrat Miró i Vila de Montcada i Reixac, INS Pau Claris de Barcelona, Institut Antoni Cumella de Granollers, Institut Bosc de Montjuïc de Barcelona, Institut Ègara de Terrassa, Institut El Vern de Lliçà de Vall, Institut Jaume Cabré de Terrassa, Institut Nicolau Copèrnic de Terrassa, Institut Torre de Malla de Parets del Vallès, Institut Tretzevents Waldorf Steiner de Sant Cugat del Vallès, Institut Vilanova del Vallès, Les Termes de Sabadell, Manyanet Sant Andreu de Barcelona i Vedruna Vall Terrassa.

El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la UAB en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 22 al 24 de març a la Universitat de València i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.