12 centres docents del Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Penedès, el Montsià, el Tarragonès, la Conca de Barberà i l’Alt Camp competeixen a la URV en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de la fase local de la Universitat Rovira i Virgili de l’edició 2023 ha sigut l’Institut de Tecnificació d’Amposta, mentre que l’equip finalista ha sigut Lestonnac l’Ensenyança de Tarragona.
  • El tema de debat enguany és «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?».
  • L’equip guanyador participarà en la fase final que tindrà lloc a la Universitat de València, en què s’enfrontarà amb els equips classificats d’altres universitats de Catalunya, el País Valencià i Andorra.

27.02.2023. La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha celebrat la fase local classificatòries de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2023 de la Xarxa Vives d’Universitats. En aquesta edició han participat 12 centres docents del Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Penedès, el Montsià, el Tarragonès, la Conca de Barberà i l’Alt Camp. L’equip guanyador ha sigut l’Institut de Tecnificació d’Amposta, mentre que l’equip Lestonnac l’Ensenyança de Tarragona ha resultat finalista. El jurat també ha lliurat el diploma a la millor oradora de la competició a l’estudiant Adriana Sainz Sampedro de l’Institut Dertosa de Tortosa.

Durant dos dies, més de cinquanta estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular. Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?». Un tema polèmic i d’actualitat on han de defensar tant la posició a favor com la posició en contra.

A la fase local de la URV han participat els següents centres docents: el Col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona, l’INS Dertosa de Tortosa, l’INS Ramon Berenguer IV de Cambrils, l’Institut Baix Penedès del Vendrell, l’Institut Campclar de Tarragona, l’Institut de Tecnificació d’Amposta, l’Institut Joan Amigó de l’Espluga de Francolí, l’Institut Ramon Barbat i Miracle de Vila-seca, l’Institut Roseta Mauri de Reus, l’Institut Serra de Miramar de Valls, Lestonnac l’Ensenyança de Tarragona i el centre Sant Josep de Reus.

El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la URV en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 22 al 24 de març a la Universitat de València i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.