23 centres docents del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Maresme, l’Anoia i el Vallès Oriental competeixen a la UB en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de la fase local de la Universitat de Barcelona de l’edició 2023 ha sigut el Col·legi Claret de Barcelona, mentre que l’equip finalista ha sigut l’Institut Margarida Xirgu de l’Hospitalet de Llobregat.
  • El tema de debat enguany és «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?».
  • L’equip guanyador participarà en la fase final que tindrà lloc a la Universitat de València, en què s’enfrontarà amb els equips classificats d’altres universitats de Catalunya, el País Valencià i Andorra.

27.02.2023. La Universitat de Barcelona (UB) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2023 de la Xarxa Vives d’Universitats. En aquesta edició han participat 24 equips de 23 centres docents del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Maresme, l’Anoia i el Vallès Oriental. L’equip guanyador ha sigut el Col·legi Claret de Barcelona, mentre que l’equip de l’Institut Margarida Xirgu de l’Hospitalet de Llobregat ha resultat finalista.

Durant tres dies, cent vint estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular. Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?». Un tema polèmic i d’actualitat on han de defensar tant la posició a favor com la posició en contra.

A la fase local de la UB han participat els següents centres docents: BetàniaPatmos de Barcelona, CIC Batxillerats de Barcelona, Col·legi Claret de Barcelona, Creixen Povill d’Olesa de Montserrat, Escola Sant Felip Neri de Barcelona, FEP Sant Ramon de Barcelona, INS Gorgs de Cerdanyola del Vallès, INS Tiana, INS Vila de Gràcia de Barcelona, Institució Montserrat de Barcelona, Institut Can Peixauet de Santa Coloma de Gramenet, Institut de Masquefa, Institut El Til·ler de Les Franqueses del Vallès, Institut Jaume Balmes de Barcelona, Institut La Pineda de Badalona, Institut l’Alzina de Barcelona, Institut Margarida Xirgu de l’Hospitalet de Llobregat, Institut Pedralbes de Barcelona, Institut Ramon Berenguer IV de Santa Coloma de Gramenet, Jesuïtes Gràcia-Col·legi Kostka de Barcelona, La Miranda d’Esplugues de Llobregat, Lestonnac Barcelona i Liceu Francès de Barcelona.

El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la UB en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 22 al 24 de març a la Universitat de València i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.