L’equip de l’IES Misteri d’Elx guanya la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

 • L’equip de l’IES Almenara ha resultat subcampió.
 • Martina Terés López, de l’escola Creixen Terrassa, ha estat escollida millor oradora de la competició.
 • La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat es consolida com la competició d’oratòria més important del sud d’Europa, aplegant a 5.000 estudiants de vora 200 centres educatius.
campions UMH

IES Misteri d’Elx (Universitat Miguel Hernández d’Elx) equip campió

 

24.03.2023. Durant tres dies, la Universitat de València (UV) ha acollit la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, una competició dialèctica i oratòria que ha aplegat la participació dels 15 equips finalistes de les fases classificatòries, celebrades prèviament a diferents universitats del País Valencià, Catalunya i Andorra.  Després de tres dies intensos de debats en torn al tema «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?», l’equip de l’IES Misteri d’Elx, representant de la Universitat Miguel Hernández, guanya la competició, mentre de l’equip de l’IES Almenara, representant de la Universitat Jaume I, ha resultat subcampió. Martina Terés López, de l’escola Creixen Terrassa, centre representant de la Universitat Autònoma de Barcelona, s’ha emportat el premi a millor oradora de la competició.

Del 22 al 24 de març, un centenar d’alumnes provinents de 15 centres escolars han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza la llengua pròpia. La fase final de la competició és la culminació d’un llarg recorregut celebrat durant tot el curs acadèmic, en què han participat 5.000 estudiants de 196 centres d’ensenyament.

A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?», l’alumnat participant ha hagut de defensar tant la posició favorable com la contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

A la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, que s’ha celebrat al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, han participat els següents equips:

 • Universitat Abat Oliba CEU – Escola IPSI de Barcelona
 • Universitat d’Alacant – IES Luís Garcia Berlanga de Sant Joan d’Alacant
 • Universitat d’Andorra – Lycée Comte de Foix d’Andorra la Vella
 • Universitat Autònoma de Barcelona – Escola Creixen Terrassa
 • Universitat de Barcelona – Col·legi Claret de Barcelona
 • Universitat de Girona – Institut Olivar Gran de Figueres
 • Universitat Internacional de Catalunya – Institut Bisbe Sivilla de Calella
 • Universitat Jaume I – IES Almenara
 • Universitat de Lleida – IES Guindàvols de Lleida
 • Universitat Miguel Hernández d’Elx – IES Misteri d’Elx
 • Universitat Politècnica de València – IES Pere Boïl de Manises
 • Universitat Pompeu Fabra – Escola Ginebró de Llinars del Vallès
 • Universitat Rovira i Virgili – Institut de Tecnificació d’Amposta
 • Universitat de València – IES Sant Vicent Ferrer d’Algemesí
 • Universitat de Vic · Universitat Central de Catalunya – Escola Paidos de Sant Frutós de Bages

Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria pel seu futur professional.

Amb aquesta nova edició, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xara Vives es consolida com la competició d’oratòria més important del sud d’Europa. L’activitat, organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i d’Escola Valenciana en el cas del País Valencià, la Lliga de Debat compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Andorra, així com amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de diversos ajuntaments d’arreu del territori.

UJI subcampió

IES Almenara (Universitat Jaume I), subcampions

millor oradora

Martina Terés López (Universitat Autònoma de Barcelona), millor oradora