Una investigació promourà les idees de Sara Kirchner Catalán, pionera de la pedagogia i l’ensenyament durant la Segona República

  • L’objectiu és estudiar i donar a conèixer les idees de la professora Kirchner en l’àmbit educatiu, el rol de la dona i el pensament feminista.
  • La recerca promoguda per l’Institut d’Estudis Penedesencs ha rebut el finançament dels ajuts Creu Casas Sicart, destinats a difondre la recerca en el context local i comarcal.

24.04.2023 Joan Cusco_Investigador principal. Fb

24.04.2023. La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner promouen una recerca que permetrà  donar a conèixer les idees de Sara Kirchner Catalán, pionera de l’ensenyament durant la Segona República. Es tracta d’un estudi de l’Institut d’Estudis Penedesencs que ha rebut 5.000 € de finançament dels ajuts Creu Casas Sicart destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal. Coordinat pel professor del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona (UB) Joan Cuscó i Clarasó, les finalitats del projecte són difondre el llegat d’una de les primeres dones que va accedir a la universitat, l’any 1915, i una de les primeres en llicenciar-s’hi.

A data d’avui, per a la majoria encara és desconeguda la història de Sara Kirchner Catalán (1894-1990), docent durant la Segona República i impulsora d’idees renovadores en l’àmbit educatiu i pedagògic. No obstant això, després de la Guerra Civil va veure estroncada la seva activitat docent a causa del colp d’Estat i el llarg període de dictadura franquista. L’objectiu d’aquesta recerca impulsada per l’Institut d’Estudis Penedesencs és estudiar i donar a conèixer les idees de Kirchner en l’àmbit de l’ensenyament, així com les seves idees feministes, la seva visió sobre el per què i el com del folklore i de la seva vàlua en la consciència col·lectiva i la sociabilitat des de l’àmbit de la història de l’art.

Sara Kirchner Catalán (Barcelona, 1894 – Vilafranca del Penedès, 1990) va impartir docència de Geografia i d’Història de l’Art als centres d’educació secundària de Vilafranca entre els anys 1937 i 1955, on va ser coneguda com La Senyoreta Sara. Al 1955, una fosca maniobra orquestrada per la classe política dirigent la va fer fora de l’Institut Laboral de Vilafranca i va continuar la seva carrera com a bibliotecària durant gairebé 30 anys. L’any 2015, l’historiador Jordi Vidal Pla publicar la seva biografia.

Amb aquesta investigació impulsada per la Xarxa Vives i l’Institut Ramon Muntaner, se cerca donar a conèixer l’aportació intel·lectual de l’obra de Kirchner, una de les veus més lúcides del país en l’àmbit de la renovació pedagògica durant la primera meitat del segle XX.

La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner convoquen anualment els ajuts Creu Casas Sicart de recerca en el context local i comarcal per a personal docent i investigador de les universitats del domini lingüístic catalanoparlant, amb la col·laboració del Departament de Recerca i Universitats a través del Pla d’Enfortiment del Català (PEC) i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els projectes finançats, oberts a qualsevol àmbit de coneixement, han de presentar propostes d’aplicabilitat i retorn social dels resultats, així com a tindre el marc de referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides tant en el procés de recerca com en els seus resultats, que hauran de ser consultables en accés obert.