Un treball de recerca recuperarà la terminologia del paisatge de la Ribagorça

  • L’objectiu és recórrer el territori per recuperar la memòria oral del paisatge i evitar la seva desaparició.
  • El projecte impulsat pel Centre d’Estudis Ribagorçans ha rebut el finançament dels ajuts Creu Casas Sicart, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal.
Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça

Foto: Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça

 

28.04.2023. La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner promouen un treball de recerca que tractarà de recuperar la terminologia del paisatge de l’Alta Ribagorça. Es tracta d’una iniciativa del Centre d’Estudis Ribagorçans que ha rebut 10.000 € de finançament dels ajuts Creu Casas Sicart, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal. Coordinada pel professor del Departament de Filologia i Comunicació de la Universitat de Lleida (UdL) Jordi Suïls Subirà, la finalitat del projecte és recórrer el territori per estudiar la toponímia de zones despoblades, de camins i del patrimoni històric i natural amb l’objectiu d’evitar la seva desaparició amb el pas del temps.

La investigació recollirà la memòria del paisatge a través d’entrevistes a habitants de la Ribagorça, a més d’analitzar fonts documentals històriques de patrimoni oral d’aquesta àrea. La importància de la recerca recau en recuperar terminologia en desús o en perill d’extinció, i posar-la en coneixement de la societat a través d’un portal digital en accés obert. Per a l’equip promotor, aquesta terminologia serà d’utilitat en l’elaboració de mapes i cartografies, així com per la didàctica en centres d’ensenyament secundari i universitari.

La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner convoquen anualment els ajuts Creu Casas Sicart de recerca en el context local i comarcal per a personal docent i investigador de les universitats del domini lingüístic catalanoparlant, amb la col·laboració del Departament de Recerca i Universitats a través del Pla d’Enfortiment del Català (PEC) i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els projectes finançats, oberts a qualsevol àmbit de coneixement, han de presentar propostes d’aplicabilitat i retorn social dels resultats, així com a tindre el marc de referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides tant en el procés de recerca com en els seus resultats, que hauran de ser consultables en accés obert.

28.04.2024 Jordi Suïls_Investigador principal FB

Foto: Jordi Suïl, investigador principal