Un centre virtual posarà en valor la música de banda a les Terres de l’Ebre

Merce Gisbert Cervera DESTACAT
  • L’espai digital té com a objectiu fer visible la música del territori i documentar la història musical dels compositors Esteller, Amela i Arasa
  • El projecte impulsat pel Centre d’Estudis Seniencs ha rebut el finançament dels ajuts Creu Casas Sicart, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal

Merce Gisbert Cervera (URV)_Fb

02.05.2023. La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner promouen la creació d’un centre virtual de documentació i estudi de la música de banda a les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una iniciativa del Centre d’Estudis Seniencs que ha rebut 10.000 € de finançament dels ajuts Creu Casas Sicart, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal. Coordinat per la catedràtica de Tecnologia Educativa de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Mercè Gisbert Cervera, la finalitat del projecte és desenvolupar un espai digital obert per fer visibles figures de la música de banda de Terres de l’Ebre, així com cercar, digitalitzar i estudiar els fons documentals del mestres i compositors Joan Baptista Esteller, Josep Amela i José M. Arasa.

Segons els seus impulsors, amb l’augment del ritme de globalització i la consegüent exposició a diferents cultures, és important protegir i promoure la cultura tradicional i el patrimoni associat. Per això, aquesta iniciativa cerca posar en valor la música com a part d’aquesta cultura tradicional per tal d’entendre la història, la cultura i la societat. Aquest projecte cerca potenciar la música de banda a les comarques de l’Ebre, destacant el llegat de mestres i compositors referents del sector.

El projecte, que neix vinculat al Festival de Músiques en Terres de Cruïlla, inclourà un repositori virtual, amb les obres dels compositors citats, a més de documentació sobre la música de banda i la seva vinculació al territori. Amb tot, la voluntat dels seus promotors és posicionar la música de banda al bell mig dels territoris de parla catalana.

La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner convoquen anualment els ajuts Creu Casas Sicart de recerca en el context local i comarcal per a personal docent i investigador de les universitats del domini lingüístic catalanoparlant, amb la col·laboració del Departament de Recerca i Universitats a través del Pla d’Enfortiment del Català (PEC) i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els projectes finançats, oberts a qualsevol àmbit de coneixement, han de presentar propostes d’aplicabilitat i retorn social dels resultats, així com a tindre el marc de referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides tant en el procés de recerca com en els seus resultats, que hauran de ser consultables en accés obert.