Travessar fronteres lingüístiques amb el campus ECCA

  • Del 12 al 15 de maig, 24 joves de 8 regions lingüístiques diferents s’aplegaran per celebrar la seua llengua a les Illes Balears (Espanya). Després de participar en un concurs a principis d’any, alumnat d’entre 14 i 17 anys i els seus docents es trobaran al campus European Charter Classroom Activities (ECCA)

12.05.2023 Què és el projecte ECCA? Es tracta d’un projecte en què els centres educatius poden treballar les activitats de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. El projecte ECCA (abreviació d’European Charter Classroom Activities) té com a objectiu desenvolupar activitats a l’aula centrades en la llengua i apropar jovent i docents de diferents regions lingüístiques. Al món es coneixen actualment més de 7.000 llengües vives, 60 de les quals són regionals o locals a Europa amb uns 40 milions de parlants. El projecte ECCA cerca que els joves europeus prenguen consciència i estguen orgullosos de la seua llengua regional i que també coneguen que al món existeixen més llengües a banda de les 24 oficials que reconeix la Unió Europea.

Concurs ECCA
A principis d’any, diferents centres de secundària d’arreu d’Europa participaren en un concurs impulsat en el marc del projecte. Es va formular la pregunta següent a alumnat d’aules d’Espanya, Itàlia, Gal·les, Suècia i els Països Baixos: per què la gent hauria de visitar la nostra regió lingüística? 24 joves foren seleccionats com els més creatius i van guanyar aquesta oportunitat de participar al campus ECCA i travessar fronteres gràcies a la seua pròpia llengua.

Campus ECCA
Durant el campus ECCA d’aquest cap de setmana, els participants seguiran un itinerari centrat en llengua a través de diverses activitats en diferents idiomes. Per exemple, hauran de compondre junts un rap en 8 llengües. També aprendran com esdevenir periodista mòbil (o MoJo, de l’abreviació en anglès de mobile journalist) creant notícies per al Consell d’Europa sobre (i en) una de les seues llengües. La finalitat del projecte ECCA es aplegar joves perquè compartisquen l’experiència i el sentiment de parlar una llengua regional o minoritària i fomentar consciència positiva sobre el valor afegit del bi- i el multilingüisme.

Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística
EL projecte ECCA ha estat possible gràcies a un ajut de la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (Network to Promote Linguistic Diversity-NPLD) i el suport del socis participants. La NPLD és una àmplia xarxa europea que treballa en l’àmbit de la política i la planificació lingüístiques arreu d’Europa. Els membres de la NPLD són governs nacionals i regionals, universitats i associacions. El projecte ECCA s’ha desenvolupat de manera específica gràcies al suport dels socis següents: província de Fryslân (Ljouwert – Països Baixos), província Autònoma de Trento – Institut Cultural Ladí (Sèn Jan – Itàlia), Agència Regional de la Llengua Friülana (ARLeF – Agjenzie Regjonâl pe Lenghe Furlane. Udin – Itàlia), Universitat Cristiana Partium (Oradea – Romania), Universitat d’Estocolm (Estocolm – Suècia), Diputació Foral de Biscaia (Bilbao – País Basc), Govern de Gal·les (Cardiff – País de Gal·les) i Xarxa Vives d’Universitats (regió Vives).

Resultats d’ECCA
Es poden consultar els resultats del projecte ECCA en xarxes socials per Instagram Instagram (thisismylanguage.eu), Twitter (myeulanguage) i a través del web del projecte en les 8 llengües participants. Al setembre, mes del Dia Europeu de les Llengües, es presentarà un resum de resultats del projecte als representants del Consell d’Europa a Brussel·les.

Per a més informació o per a contactar directament amb un representant de la vostra regió lingüística, podeu adreçar-vos a la coordinadora del projecte, Ypie Boersma (y.boersma@fryslan.frl – +31 615855947). Trobareu tota la informació sobre ECCA a www.thisismylanguage.eu

Hi han participat els centres següents: Scola Ladina de Fascia, Istituto Statale di Istruzione Superiore “Magrini Marchetti”, Ady Endre Higschool, Escola Andorrana de Batxillerat, Salesianos Barakaldo, Ysgol Garth Olwg, Sverigefinska skolan and CSG Bogerman Balk.