Coneix les obres guanyadores dels V Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària

  • Els premis tenen com a objectiu mostrar el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement en català i el valor i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries

19.07.2023. La Xarxa Vives d’Universitats ha fet públiques les obres guanyadores dels V Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària 2023. Els premis tenen com a objectiu donar a conéixer el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement, a més de posar en valor el treball que desenvolupen els serveis de publicacions i editorials de les universitats. A més, promouen el prestigi de la llengua pròpia en l’àmbit universitari a fi de fomentar-ne i normalitzar-ne l’ús en la difusió del coneixement. Els premis compten amb quatre categories: millor edició, millor coedició interxarxa, millor llibre de ciència i tecnologia, i millor llibre de ciències socials, arts i humanitats. Coneix les obres guanyadores en aquesta nova edició:

 

  • Premi a la millor edició:

“La Nau dels bojos. Una odissea de la desraó”, de Diversos Autors i Autores (Publicacions de la Universitat de València)

A partir de la metàfora que sintetitza el títol, “La Nau dels bojos” analitza la relació dialèctica entre bogeria i societat en els més de sis segles que disten de la fundació de l’asil edificat a la ciutat de València en 1409. En la primera part s’estudia l’etapa relacionada amb els dos primers centres, l’Hospital d’Innocents i l’Hospital General, període de quasi cinc-cents anys en què els malalts mentals van romandre en un mateix emplaçament urbà. La segona se centra en el període contemporani, que comença al final del segle XIX amb del manicomi de Jesús, com a pas previ a la inauguració de l’hospital psiquiàtric de Bétera, igualment concebut des de la concentració marginal, que prompte quedaria desfasat quan es van imposar les noves polítiques d’intervenció comunitària que s’apliquen en l’actualitat.

Més informació…

La nau dels bojos
  • Premi a la millor coedició interxarxa:

“Història de vida de Mari Chordà. Artista multidisciplinària, poeta i activista feminista”, de Núria Gil i Duran (Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili i Edicions de la Universitat de Barcelona)

La història de vida de l’artista Mari Chordà Recasens, nascuda a Amposta, representa una aportació per a l’àmbit històric i social, com a activista feminista; per a l’àmbit literari, com a editora i poeta; i per a l’àmbit artístic, per la gran aportació al món visual i plàstic que ha realitzat i se li ha reconegut a museus i centres d’art nacionals i internacionals. La vida de l’artista va intrínsecament lligada a una nova etapa política representativa de grans canvis de pensament ideològic i sociològic i també a la reflexió sobre la diversitat i la inclusió de dones i homes de totes les generacions. La publicació pretén ser un donanatge, en commemoració del seu 80è aniversari.

Més informació…

  • Premi al millor llibre de ciència i tecnologia:

“La Terra en perill. L’impacte d’asteroides i cometes”, de Josep Maria Trigo Rodríguez (Edicions de la Universitat de Barcelona)

El risc que els asteroides impactin a la Terra ha afavorit que s’hagin desenvolupat nous detectors, missions espacials i telescopis que permeten catalogar-ne i estudiar-ne la naturalesa. Fa dos segles es van començar a descobrir aquests objectes rocosos al cinturó principal que es troba entre Mart i Júpiter, i en les darreres dècades se n’han descobert milers en la regió propera a la Terra, alguns de potencialment perillosos. La Terra en perill explica com arriben aquests planetes menors i els cometes, amb quina freqüència ho fan, si hi ha evidències de grans col·lisions, quines conseqüències han tingut i fins a quin punt han contribuït a la formació de la Terra. Amb aquesta obra, l’autor ofereix claus de lectura per conèixer com els científics intenten desviar els asteroides i així salvaguardar la vida a la Terra.

Més informació…

  • Premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats (ex aequo)

“Esclaus a Empúries. Els batallons disciplinaris de treballadors a les excavacions entre 1940 i 1942”, de Francisco Gracia Alonso (Edicions de la Universitat de Barcelona)

En acabar la Guerra Civil, els vencedors van potenciar els batallons disciplinaris de treballadors per reprimir els presoners de guerra i els exiliats que tornaren poc després. Sota el control implacable de l’exèrcit i en benefici de l’Estat, milers de persones es van sotmetre a duríssimes condicions d’esclavatge en obres de caràcter civil i militar, i també en corporacions provincials, locals i empreses privades. Entre els anys 1940 i 1942, dues d’aquestes unitats —els batallons 71 i 46— van treballar en el jaciment d’Empúries, unes excavacions arqueològiques que foren determinants per a la construcció del relat històric al servei del poder. A partir dels testimonis d’alguns presoners i la recerca de documentació en diversos arxius de Madrid, Barcelona, Salamanca, Guadalajara i Àvila, l’autor explica un episodi de la història significatiu i poc conegut que mostra la repressió franquista a Catalunya.

Més informació…

  • Premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats (ex aequo)

“La universitat, a la cruïlla”, de Carles Ramió Matas (Universitat Pompeu Fabra)

“Si les universitats del sistema universitari de l’Estat no escometen urgentment transformacions importants amb molta adaptació i flexibilitat, està en joc la seva supervivència, i molts centres d’educació superior podrien desaparèixer en els pròxims vint anys, ja que es troben en una situació límit”. Aquesta afirmació tan contundent defineix el missatge principal del llibre “La universitat, a la cruïlla”, obra de Carles Ramió, catedràtic de Ciència Política de la UPF. Es tracta de la primera publicació (dins de la col·lecció Assaig) d’UPF Knowledge, la nova plataforma de divulgació del coneixement de la Universitat Pompeu Fabra.

Més informació…

Les obres seran presentades a la Setmana del Llibre en Català

Les obres guanyadores dels V Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària 2023 es presentaran dimarts 12 de setembre a la Setmana del Llibre en Català, que tindrà lloc al Moll de la Fusta de Barcelona entre el 8 i el 17 de setembre. L’esdeveniment inclou una àmplia gama d’activitats, exposicions i presentacions de les novetats del llibre en català, així com vol ser un estímul per al foment de la lectura i de la indústria editorial en la llengua pròpia. Els lectors tindran l’oportunitat de conèixer i adquirir les obres premiades, així com assistir a la signatura d’exemplars per part dels autors.

Premi a la millor edició. Publicacions de la Universitat de València

Premi a la millor edició. Publicacions de la Universitat de València

Premi a la millor coedició interxarxa Edicions de la UB i Publicacions de la URV

Premi a la millor coedició interxarxa. Edicions de la Universitat de Barcelona i Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili

Premi al millor llibre de ciència i tecnologia i premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats (ex aequo)

Premi al millor llibre de ciència i tecnologia i premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats (ex aequo). Edicions de la Universitat de Barcelona

Premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats (ex aequo). Universitat Pompeu Fabra

Premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats (ex aequo). Universitat Pompeu Fabra