Morella acull desenes d’estudiants per formar-se com a docents de català a l’estranger

  • El curs de didàctica de la llengua com a idioma estranger rep estudiants de Filologia, Traducció i Llengües de les universitats de la Xarxa Vives. 
  • La trobada cerca potenciar la docència del català/valencià com a llengua de projecció i de futur a Europa i el món.

20.10.2023. El municipi de Morella (els Ports) acollirà aquest cap de setmana la catorzena edició del Curs d’introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger que organitzen conjuntament l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut Ramon Llull i la Xarxa Vives d’Universitats, adreçat a futurs docents de català/valencià en universitats estrangeres. Així, es donaran cita desenes d’estudiants provinents d’onze universitats de la Comunitat Valenciana, Catalunya, les Illes Balears i la Catalunya Nord, amb l’objectiu de formar-se com a futurs professors i professores, preparats per a l’exercici de la docència de la llengua en universitats de l’exterior i el tractament de la variació lingüística, la cultura i la literatura a l’aula. Actualment, 130 universitats d’Europa, Àsia, Amèrica del Nord i Amèrica del Sud imparteixen docència de català/valencià, universitats que formen part de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, XarxaLlull. Per això, la trobada cerca potenciar la llengua pròpia en la docència com a llengua de futur i de projecció a Europa i el món.

En l’edició d’enguany, que tindrà lloc des de divendres 20 fins diumenge 22 d’octubre, els participants rebran formació sobre l’elaboració i execució d’estratègies didàctiques per a la docència de català/valencià com a segona llengua. En l’acte d’inauguració del curs, que tindrà lloc divendres 20 a les 12:15 h a la sala de la Justícia de l’Ajuntament de Morella, participaran l’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, el secretari executiu de la Xarxa Vives, Ignasi Casadesús, i el coordinador de programes de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Ignasi Massaguer.

Posteriorment, tindrà lloc la ponència inaugural de Joan Borja, professor de la Universitat d’Alacant (UA), al voltant de la cultura popular i la didàctica de la llengua. A continuació, i per cloure la primera jornada del curs, les professores de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Montserrat Vilà i Marilisa Birello, impartiran sessions formatives al voltant de didàctica de la llengua i els nexes entre teoria i pràctica docent.

En la segona jornada, que tindrà lloc dissabte 21 d’octubre, el curs continuarà amb la taula d’experiències, on docents com Isabel Crespí (Universitat Queen Mary de Londres), Xavier Mas (Universitat de Bristol) i Úrsula Vacalebri (Universitat de Torí) compartiran estratègies didàctiques i metodologies de dinamització dels estudis de llengua i cultura per a estudiants d’universitats de l’exterior. Finalment, a les 19:45 h, tindrà lloc l’acte de cloenda que comptarà amb les intervencions de l’alcalde, Bernabé Sangüesa, la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, el secretari executiu de la Xarxa Vives, Ignasi Casadesús, i el coordinador de programes de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Ignasi Massaguer.

El diumenge 22 d’octubre la trobada clourà amb una visita guiada per la vila de Morella, on els assistents podran conèixer l’arquitectura, patrimoni i cultura locals.