La Xarxa Vives es reuneix amb la consellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Anna Simó

Reunió Xarxa Vives amb Consellera Educació Gencat

09.11.2023. Una delegació de la Xarxa Vives d’Universitats, encapçalada pel president i rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy Llorens, i el vicepresident I, Oriol Amat i Salas, ha mantingut una reunió de treball amb la consellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Anna Simó. En aquesta trobada, la Xarxa Vives ha exposat els seus objectius estratègics i el pla d’actuació anual, així com el treball que desenvolupa per la cohesió de la comunitat universitària a tots els territoris de parla catalana. En concret, s’hi ha destacat dues importants iniciatives on es proposa enfortir la col·laboració entre ambdues institucions: la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, i la campanya de promoció dels graus de Filologia Catalana, adreçada a l’estudiantat preuniversitari.

 La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, una de les activitats dels programes formatius i de promoció de la llengua catalana més rellevants de la Xarxa Vives, ofereix als joves estudiants l’oportunitat de desenvolupar les seues habilitats de debat i expressió oral. La Lliga de Debat és una competició d’oratòria en la qual diversos equips d’alumnes de 4t d’ESO, Batxillerat i Formació Professional de diferents centres docents debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’objectiu de la Lliga és fomentar les competències transversals dels estudiants mitjançant l’ús de la paraula i crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular. La Xarxa Vives impulsa des de l’any 2014 aquesta activitat, que compta amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Per l’edició 2024 més de 250 centres educatius s’han preinscrit per participar-hi en les fases locals.

D’altra banda, la Xarxa Vives ha presentat a la consellera la campanya de promoció dels graus de Filologia Catalana. Una iniciativa que pretén incentivar la matriculació en aquesta titulació, atesa la demanda creixent de professionals de la llengua catalana del conjunt del domini lingüístic. Es tracta de professionals en l’àmbit educatiu i formatiu i també en altres com l’editorial, l’audiovisual, digital, cultural o l’assessorament lingüístic; una tendència que es preveu en augment. En conjunt, la Xarxa Vives preveu una necessitat de 1.500 professors i professores de llengua catalana per als propers cinc cursos acadèmics en secundària, batxillerat i escoles d’idiomes. La campanya de promoció s’ha realitzat, en una primera fase, al País Valencià, amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística de la Conselleria d’Educació i Cultura de la Generalitat Valenciana.

La reunió ha estat una oportunitat per a la Xarxa Vives d’Universitats de compartir accions i objectius amb el Departament d’Educació, i de reafirmar el seu compromís amb l’educació i la promoció de la llengua catalana.