24 centres docents del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme i el Vallès competeixen per la UPF en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de la fase local ha estat l’Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès, mentre que l’equip de l’Institut Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar ha resultat finalista
  • L’equip vencedor representarà la UPF en la fase final de la competició, que tindrà lloc a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana del 17 al 19 d’abril

Equip flocal UPF

29.01.2024. La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats. En aquesta edició han participat 24 centres docents de les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme i el Vallès. Després d’una disputada final, ha resultat vencedor l’equip de l’Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès, mentre que l’equip de l’Institut Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar ha resultat finalista. Durant dos dies, més d’un centenar d’estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular.

Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?». Un tema polèmic i d’actualitat on han hagut de defensar tant la posició a favor com la posició en contra. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

A la fase local de la UPF han participat els següents centres docents: Col·legi Badalonès de Badalona, Institut Pompeu Fabra de Badalona, Aula Escola Europea de Barcelona, Escola Creixen Goar de Barcelona, Escola Mare de Déu de Núria de Barcelona, Institut Verdaguer de Barcelona, Institut Caterina Albert de Barcelona, Institut Teresa Pàmies de Barcelona, Saint Nicholas School de Barcelona, Institut Serrat i Bonastre de Barcelona, Institut Lluís Domènech i Montaner de Barcelona, Institut Forat del Vent de Cerdanyola, Institut el Cairat d’Esparreguera, Col·legi Santo Ángel de Gavà, Escola Ginebró de Llinars del Vallès, IES Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar, Escola Meritxell de Mataró, Maristes Valldemia de Mataró, Institut Sant Andreu de Sant Andreu de la Barca, IES Torre Roja de Viladecans, Institut de Sales de Viladecans, Institut Josefina Castellví de Viladecans, Institut Miramar de Vilacans i Institut Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú.

El equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la UPF en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 17 al 19 d’abril de 2024 a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.