L’informe ‘Dones de categoria’ analitza el biaix de gènere als sistemes d’organització del coneixement

  • La publicació disecciona el cas de Viquipèdia i presenta alternatives per millorar la presència i catalogació de les dones en l’enciclopèdia digital

12.03.2024. La Xarxa Vives d’Universitats i el Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura de la Universitat de Barcelona publiquen l’informe ‘Dones de categoria. anàlisi del biaix de gènere a les categories de Viquipèdia’. L’obra explora de manera rigorosa la situació de les dones a Viquipèdia i proposa millores substancials en el sistema d’organització del coneixement de la coneguda enciclopèdia digital. L’obra, coeditada per ambdues institucions, ha estat elaborada per l’equip del projecte Women and Wikipedia finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del govern espanyol i l’Agència Espanyola d’Investigació, amb la investigadora principal Núria Ferran, professora de la FIMA, i la col·laboració d’altres membres, especialment del professor Miquel Centelles.

La Xarxa Vives d’Universitats, a través del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere, va proposar a l’equip científic del projecte Women and Wikipedia la realització d’un informe de diagnosi tècnica, posicionament acadèmic i de Viquipèdia. La necessitat havia arribat través del grup d’usuàries Viquidones de la Universitat Pompeu Fabra, preocupades pel biaix de gènere en els continguts de l’enciclopèdia co-creada digitalment i pel seu sistema d’organització del coneixement que prohibeix que les categories “dones” i “persones no-binàries” s’utilitzin per classificar els continguts.

Per a l’elaboració d’aquest informe s’ha fet una revisió en profunditat de la literatura existent, i s’ha explorat en detall la Viquipèdia, on s’ha donat el cas de la no acceptació de categories que identifiquin els diferents gèneres. S’han analitzat els arguments emprats durant les tres deliberacions i votacions que hi va haver dins la comunitat per entendre la necessitat de no permetre la visibilització de les dones a través d’un recurs de navegació i recuperació de la informació com són les categories. D’altra banda, es proposa com a solució utilitzar un altre projecte de Wikimedia, Wikidata, una representació formal del graf de coneixement implícit en el contingut de les pàgines de Wikipedia. També s’hi estudia la solució que va incorporar la comunitat viquipedista quan va rebutjar l’ús de categories per gènere a través d’un cercador implementat en algunes pàgines de Viquipèdia.

Després de les dues anàlisis, tant de Viquipèdia com de Wikidata, s’estableixen conclusions des d’un punt de vista acadèmic de la presència o absència del biaix de gènere a Viquipèdia i Wikidata.  La solució proposada en aquest informe apunta que Wikidata sigui el sistema d’organització del coneixement de Viquipèdia, ja que Wikidata no augmenta el biaix de gènere present en la societat.

Consulteu l’informe complet.