Una investigació promourà la recuperació de la memòria democràtica a la Ribera de l’Ebre

  • El projecte cerca aprofundir, des d’una mirada etnogràfica, en el coneixement de les conseqüències de la Guerra Civil i la dictadura en el territori
  • La iniciativa impulsada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre ha rebut el finançament dels ajuts Creu Casas Sicart, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal

11.06.2024. La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner promouen un projecte de recuperació de la reconstrucció de la pau i la memòria històrica a la Ribera de l’Ebre. Es tracta d’una iniciativa del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) que ha rebut 9.834,00 € de finançament dels ajuts Creu Casas Sicart, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal. Coordinat per Virginia Fons i Julieta Olaso, professores del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Sandra Ordoño, investigadora de la secció d’Etnologia del CERE, la finalitat del projecte és desenvolupar, des d’una mirada etnogràfica, en el coneixement de les conseqüències de la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista a la Ribera de l’Ebre, construint espais intergeneracionals de reflexió, producció social i pensament crític.

La recerca recuperarà la memòria com a un imperatiu de memòries en perill d’extinció, amb les especificitats de gènere. Així mateix, la iniciativa cerca conscienciar les noves generacions d’aquest fenomen, a través de tallers formatius dirigits al jovent. D’aquesta forma, l’interès investigador roman en analitzar el franquisme, no com a meres circumstàncies del passat, sinó com una experiència col·lectiva, transversal i actual.

“El franquisme confronta temporalitats i representacions molt diferents que proporcionen les eines per a la comprensió d’un període turbulent que necessitem analitzar críticament, desxifrar i comprendre. Per això, considerem que cal abordar-lo des de la diversitat temporal i l’heterogeneïtat que caracteritza la memòria”, plantegen les investigadores en la presentació del projecte. “Entenem que tant la temàtica com els resultats de la recerca traspassen l’interès científic i institucional, ja que el principi fonamental és transformar i construir una societat més justa i igualitària”, hi afegeixen.

La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner convoquen anualment els ajuts Creu Casas Sicart de recerca en el context local i comarcal per a personal docent i investigador de les universitats del domini lingüístic catalanoparlant, amb la col·laboració de la Direcció General de Societat del Coneixement, Transferència i Territori i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els projectes finançats, oberts a qualsevol àmbit de coneixement, han de presentar propostes d’aplicabilitat i retorn social dels resultats, així com a tindre el marc de referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides tant en el procés de recerca com en els seus resultats, que hauran de ser consultables en accés obert.