Declaració del Consell General de la Xarxa Vives en relació amb els resultats de l’informe Via Universitària 2023-2025

CONSELL GENERAL DE LA XARXA VIVES D’UNIVERSITATS

COMUNICAT

Després de tres dècades, la Xarxa Vives s’ha consolidat com una institució de referència en l’mmbit universitari europeu, promovent valors de col·laboració, qualitat i compromís social. Una de les activitats destacades del programa d’Estudiants és la publicació periòdica de l’informe Via Universitària: Accés, condicions d’aprenentatge, expectatives i retorns dels estudis universitaris. L’estudi, impulsat amb el suport de les agències de qualitat universitmries, ofereix una radiografia rigorosa sobre les condicions de vida i les formes de vinculació amb l’estudi de la població estudiantil universitmria.

Aquest estudi recull evidències clares sobre els factors que condicionen l’accés a la universitat, les desigualtats socials i de gènere, la relació entre l’estudiantat i la institució, la vivència emocional dels estudis, la convivència entre la presencialitat i la virtualitat, o les expectatives laborals i vitals dels estudiants. La quarta edició de l’informe (2023-2025) ha comptat amb la participació de més de 45.000 estudiants de grau/bmtxelor i mmster de 20 universitats de la Xarxa Vives, el que suposa la consolidació d’un programa líder que s’inspira en referents internacionals com l’Eurostudent, la nordamericana National Survey of Student Engagement i la francesa Observatoire de la Vie Étudiante.

Els resultats de l’informe Via Universitmria 2023-2025 ens interpel·len com a sistema universitari i ens obliguen a una reflexió compartida. Constatem que el context econòmic, social i familiar continua determinant l’accés i la permanència als estudis superiors; que el benestar emocional de l’estudiantat emergeix com una necessitat urgent d’atenció i suport institucional; que calen metodologies docents més centrades en l’activitat d’aprenentatge de l’estudiantat; que cal oferir propostes docents més adaptades a la diversitat de perfils actuals; que les desigualtats de gènere persisteixen en la tria d’estudis i en les trajectòries educatives; i que la participació de l’estudiantat en els òrgans institucionals és encara limitada, cosa que en dificulta el sentiment de pertinença i el compromís amb la vida universitmria.

Davant d’aquesta realitat, el Consell General de la Xarxa Vives d’Universitats manifesta el seu compromís ferm amb la millora contínua del sistema universitari, amb la voluntat de situar les necessitats de l’estudiantat al centre de les polítiques i per tal d’oferir una experiència universitmria inclusiva i transformadora que garantisca la igualtat d’oportunitats.

Per tot això, les universitats que conformem la Xarxa Vives ens comprometem a:

  • Treballar per assegurar que els estudiants puguen accedir als estudis universitaris, independentment de les condicions socioeconòmiques i l’origen
  • Estudiar la creació d’itineraris curriculars flexibles i planificar les activitats d’aprenentatge en horaris diversificats, per tal de facilitar al mmxim l’accés a la formació
  • Identificar aquelles activitats lectives que es poden beneficiar de formats no presencials i aquelles que requereixen del format presencial per garantir processos d’aprenentatge de qualitat.
  • Reforçar els processos de renovació pedagògica, avançant cap a un aprenentatge més significatiu i adaptat als perfils de l’estudiantat i les especificitats de cada titulació.
  • Fomentar la participació activa de l’estudiantat en els òrgans institucionals, per reforçar la seua implicació i el vincle amb la vida
  • Atendre el benestar emocional de l’estudiantat, adaptant la docència i l’avaluació per fer-la compatible amb una vida equilibrada i
  • Continuar promovent la igualtat de gènere, amb polítiques actives que afavorisquen la presència equilibrada de dones i homes en tots els mmbits de coneixement.

Consell General de la Xarxa Vives d’Universitats
2 de maig de 2025