- El fòrum reflexiona sobre la transparència i publicitat en les universitats, així com la protecció de dades i el desafiament de la Intel·ligència Artificial
- La jornada combina taules de debat i visites al patrimoni cultural de la ciutat de València
14.07.2025. La Universitat de València (UV) ha acollit la XVI Trobada Fòrum Vives de Sindicatures de Greuges i Defensories Universitàries de la Xarxa Vives d’Universitats. La trobada ha reflexionat sobre la protecció de dades a les universitats, el desafiament de la intel·ligència artificial i la transparència de les institucions. L’acte d’inauguració, al Col·legi Rector Peset, va comptar amb les intervencions de la rectora, Maria Vicenta Mestre Escrivà, i del director de l’Institut Universitari de Drets Humans de la UV, José García Añón, i de la síndica de greuges, Belén Cardona Rubert.
La jornada ha pres el relleu de l’anterior trobada, celebrada a la Universitat d’Andorra (UdA) el curs passat, on es va analitzar l’impacte de la Intel·ligència Artificial en l’educació universitària i els reptes i oportunitats que l’eina ofereix al sistema universitari del futur. En aquesta ocasió, el Fòrum Vives ha abordat la rellevància de la transparència i el bon govern en les universitats, així com la protecció de dades.
“Vull expressar el meu agraïment més sincer, i també en nom del Consell General de la Xarxa Vives, per la vostra dedicació i compromís en la defensa dels drets fonamentals dins les nostres universitats”, ha afirmat la rectora. En paral·lel, la rectora va definir la trobada com “una oportunitat privilegiada per abordar amb rigor i claredats els reptes que plantegen la transparència i el bon govern”.
El primer dia, els participants van assistir a la conferència inaugural sobre transparència i bon govern en les institucions, a càrrec de José Luis Rodríguez Álvarez, president del Consell de Transparència i Bon Govern del govern espanyol. La segona jornada va començar amb la taula redona “Transparència i publicitat en les universitats”, amb la participació de Manuel Alcaraz Ramos, professor de Dret Constitucional de la Universitat d’Alacant i exconseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana, i de Maria Elena Olmos Ortega, secretària general de la UV. La sessió va estar moderada per Isabel de Salas Nestares, defensora universitària de la Universitat CEU Cardenal Herrera.
La darrera taula redona, titulada “La protecció de dades a les universitats: el desafiament de la intel·ligència artificial”, va comptar amb les intervencions de Borja Adsuara Varela, advocat i consultor expert en dret i assumptes públics, i de Javier Plaza Penadés, delegat de Protecció de Dades de la Universitat de València i catedràtic de Dret Civil. Teresa Sancho Vinuesa, síndica de greuges de la Universitat Oberta de Catalunya, va moderar la sessió.
L’acte va concloure amb les paraules de Lluís Caballol i Angelats, síndic de greuges de la Universitat de Barcelona i president de la Conferència Estatal de Defensories Universitàries (CEDU), i de Belén Cardona Rubert, síndica de greuges de la universitat amfitriona.
A més a més, la trobada també va servir per conèixer el patrimoni històric i cultural de la ciutat de València, amb visites guiades i un recorregut pel casc antic, on es troben els punts d’interès més rellevants del nucli urbà.
Les Sindicatures de Greuges i defensories universitàries són l’òrgan encarregat de vetllar pel respecte als drets i les llibertats dels membres de la comunitat universitària, així com pel bon funcionament de les activitats i dels serveis de les mateixes universitats. La Xarxa Vives d’Universitats organitza anualment i de manera rotatòria aquesta cita amb l’objectiu de crear sinergies de col·laboració, compartir informació i bones pràctiques entre els seus representants.