- La màxima distinció de les 22 universitats reconeix la trajectòria, l’excel·lència i el compromís dels dos homenatjats amb la llengua, la recerca i el progrés social

Fàtima Bosch recull la Medalla d’Honor acompanyada del president de la Xarxa Vives, Joan Guàrdia, i del rector de la UAB, Javier Lafuente
17.07.2025. L’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) ha acollit l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor 2025 de la Xarxa Vives d’Universitats. Els guardonats en aquesta edició han estat l’escriptor i lingüista Albert Jané i Riera i la bioquímica Fàtima Bosch i Tubert. L’acte, que ha estat presidit pel president de la Xarxa Vives i rector de la UB, Joan Guàrdia Olmos, ha comptat amb la participació del conseller de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila, i ha congregat nombroses personalitats del món acadèmic, de la política i l’escena cultural.
L’escriptor Albert Jané ha estat el primer homenatjat en rebre la Medalla d’Honor. El rector de la Universitat Ramon Llull (URL), Josep Antoni Rom Rodríguez, ha sigut l’encarregat de pronunciar-ne la laudatio, en què ha destacat l’extensa trajectòria literària de Jané. “Aquest guardó és per a celebrar la carrera d’un lingüista, un editor, un traductor…, però sobretot l’obra d’un gran creatiu. D’algú que va aconseguir que el somni d’una llengua fos el somni de diverses generacions de lectors”, ha destacat. La trajectòria de l’escriptor acumula dècades de dedicació a la llengua catalana des de diversos àmbits, especialment en la lingüística i la traducció. S’ha recordat amb estima la seva etapa al capdavant de la revista Cavall Fort, on va contribuir a fer créixer diverses generacions de lectors en català. Jané, qui no ha pogut assistir presencialment a l’acte per motius de salut, ha agraït el reconeixement a través d’unes paraules projectades en vídeo.
A continuació, s’ha lliurat la Medalla d’Honor a la bioquímica Fàtima Bosch i Tubert. En aquesta ocasió, la laudatio ha anat a càrrec del Dr. Francesc Gòdia Casablancas, professor Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Gòdia ha destacat la contribució de Bosch com una de les investigadores més influents en teràpia gènica a escala mundial, especialment en l’estudi i el tractament de la diabetis. “Avui que rep la Medalla d’Honor, vull destacar que la professora Bosch ha tingut assoliments excepcionals en les múltiples facetes de la vida acadèmica: educació, recerca, transferència tecnològica, emprenedoria i compromís social”, ha subratllat. Per la seva banda, la professora Bosch s’ha mostrat profundament agraïda per aquest reconeixement, que ha volgut compartir amb totes les persones i equips que han acompanyat la seva trajectòria investigadora.

El rector de la URL, Josep Antoni Rom, recull la Medalla d’Honor en nom d’Albert Jané
En l’acte de cloenda, el president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la UB, Joan Guàrdia Olmos, ha defensat les universitats com a pilars fonamentals d’una societat basada en el coneixement, la innovació i la cohesió. “Sense elles, no podríem afrontar els desafiaments actuals ni construir un futur més just i sostenible. Avui, amb aquest acte, celebrem també la funció transformadora del coneixement, representada en les figures d’Albert Jané i Fàtima Bosch”, ha manifestat.
En la mateixa línia s’ha expressat el conseller de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila, qui ha volgut remarcar el paper insubstituïble de les universitats en la promoció i normalització de la llengua catalana en tots els àmbits del coneixement i de la vida social. El conseller ha felicitat els guardonats per la seva trajectòria exemplar i ha reiterat el compromís amb el sistema universitari i amb el foment del coneixement en català.
La Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives. Des de 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 40 persones dels més diversos àmbits de coneixement. L’acte s’emmarca en el 30è aniversari de la institució, on la Xarxa Vives consolida tres dècades de treball dedicades a la cooperació universitària, la promoció de la cultura i la recerca i transferència de coneixement.