El congrés de serveis lingüístics Convit analitza la relació entre llengua i migracions

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 24.03.2011.- Els dies 24 i 25 de març, el Teatre Bartrina de Reus va acollir el Convit, 2n Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana, adreçat a professionals de la llengua d’arreu dels Països Catalans. El congrés s’ha pogut seguir en directe. En l’acte inaugural ha intervingut el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau, en representació de la Xarxa Vives d’Universitats, que participa en l’organització del congrés.

Durant la seua intervenció, Francesc Xavier Grau ha felicitat l’Ajuntament de Reus, ciutat que acull l’esdeveniment i ha expressat la «satisfacció» de la Xarxa Vives  i de la URV per poder col·laborar en l’organització d’aquesta segona edició del Convit. Grau ha recordat la «intensa tasca en comú» que es realitza a la regió Vives per la promoció del català, palesa amb el treball de la Comissió de Llengua de la Xarxa i ha considerat que «aquesta segona edició del congrés és una gran oportunitat per intercanviar experiències i per obrir nous camins que ens ajuden a avançar en la promoció del català». A més de la intervenció del rector de la URV, l’acte inaugural també ha comptat amb la participació d’Yvonne Griley, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i presidenta del Consorci de Normalització Lingüística;  Jaume Roure, regidor de l’Ajuntament de Perpinyà; Isaac Sanromà, president de la Cambra de Comerç de Reus; Jordi Mariner, delegat a Eivissa i Formentera de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears; Joan Manuel Sabanza, diputat de la Diputació de Tarragona; Susanna Vela, ministra d’Educació i Cultura d’Andorra; Lluís Miquel Pérez, alcalde de Reus, entre altres.

En aquesta segona edició, el Convit analitza les relacions entre llengua i immigració, d’una banda, i llengua i empresa, de l’altra. L’objectiu d’aquesta trobada és compartir experiències i inquietuds, i proposar eines i estratègies que permetin l’adequació al nou context social i que responguin a les necessitats presents i futures.  Així doncs, el primer dia del Convit té lloc una sessió de matí sobre llengua i immigració que compta amb la ponència «Immigració internacional, diversitat cultural i llengua» d’Andreu Domingo, subdirector del Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la taula rodona «Integració lingüística reeixida». A la sessió de vesprada es realitza la ponència «Comunicació i empresa: reptes de futur» a càrrec de Josep M. Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, i Eduard Prats, director general del Campus ESIC Barcelona. A continuació té lloc una taula rodona  que té per títol «El català ven». La sessió de vesprada conclou amb la presentació d’experiències de les empreses concessionàries de serveis públics. Durant el segon dia, te lloc la taula rodona «Llengua, immigració i empresa als territoris de parla catalana». A continuació es realitza una sessió de pòsters i s’expressen les conclusions del Congrés. En finalitzar es fan diverses activitats complementàries que poden realitzar les persones que prèviament hàgen fet la reserva, com ara una visita guiada al Gaudí Centre o a l’exposició «Ara toca festa».

El Convit, Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana, és una activitat bianual que va sorgir a iniciativa de l’Ajuntament de Girona l’any 2009, en col·laboració amb altres institucions que tenen un objectiu compartit, el d’estendre el coneixement i l’ús de la llengua catalana. El primer Convit va tindre lloc a Girona l’any 2009 i va tractar sobre el multilingüisme i la Tecnologia d’Informació i Comunicació (TIC).

Programa