Els mitjans de comunicació dels anys 60 en català, protagonistes a la revista BUC

El llibre d’Albert Sánchez Pantoja i Vicent Pitarch, El combat per la premsa. Al vent i Nosaltres els valencians, publicat pel Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat  Jaume I (UJI), ha esdevingut un dels llibre destacats de l’actual número de la revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres. Joaquim M. Puyal, doctor en Lingüística per la Universitat de Barcelona (UB) i periodista ha publicat un article a la revista BUC sobre el llibre d’Albert Sánchez Pantoja i Vicent Pitarch,  El combat per la premsa. Al vent i Nosaltres els valencians, on se’ns parla de la «violència simbòlica» que suposa la substitució dels símbols propis del conjunt identitari i cultural dels individus d’un territori per uns altres.

Puyal ens explica com el llibre narra els orígens  d’aquest fenomen, la seua evolució i el paper dels mitjans de comunicació, i ens descriu les experiències de la revista Al Vent i del programa radiofònic Nosaltres els valencians, que ha publicat la Universitat Jaume I de Castelló, amb la qual col·labora. D’acord amb Puyal, «la revista Al Vent va ser una publicació que va resistir, amb només el suport de l’església (com tantes d’altres), fins a assolir un miler de subscriptors, sota la direcció de Sánchez-Pantoja. Aparegué l’any 1964 i fou clausurada pel govern civil l’any 1969. Pocs mesos després s’emetia a l’antena de Radio Popular de la Plana Nosaltres els valencians. Fou el primer programa de ràdio en català fet des d’una visió crítica de la realitat valenciana, i sobrevisqué onze anys superant censures, estats d’excepció i prohibicions explícites que haurien torpedinat el projecte si no hi hagués hagut l’empenta d’aquella colla de persones i la figura de Vicent Pitarch al davant».

Continuar llegint l’article de Joaquim M. Puyal.