Jordi Adell i Vicent Partal aposten per reforçar la divulgació a través d’Internet

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.-26/05/2011.- La Universitat Jaume I va acollir ahir el «Bar de ciències», tertúlia científica que va tenir com a tema principal la innovació en les xarxes socials i es va realitzar al Café dels Sentits, a partir de les 18.30 h. Amb la pregunta «Com ens ha canviat la vida Internet?», es van abordar diverses perspectives sobre l’entorn web 2.0., la interacció comunicativa a través d’Internet, les possibilitats d’accés a la informació i les noves vies d’influència social i política aportades per les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Organitzada per la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, l’activitat va tenir el suport de la Universitat Jaume I i de la Xarxa Vives.

La sessió ha estat conduïda per Lorena Pardo, periodista d’Onda Cero Castelló, i ha comptat amb la participació de Jordi Adell, professor de Didàctica i Organització Escolar de l’UJI, expert en tecnologia educativa i director del Centre d’Educació i Noves Tecnologies (CENT), i Vicent Partal, periodista director de Vilaweb i vicepresident del European Journalism Center.

En la tertúlia, Adell va parlar de la necessitat de donar un nou impuls a la revolució del coneixement, a través de la divulgació de la recerca en obert i de la difusió de continguts lliures que ha de ser afavorida i potenciada per les universitats. En paraules d’Adell, «està canviant la forma de plantejar el relat, qualsevol relat, ja siga informatiu o educatiu: els gèneres narratius actuals donen el control al lector o usuari, que rebutja el relat tradicional perquè té intolerància a la passivitat: vol participar-hi». A més, Adell va expressar una convicció com a docent: «els alumnes són els protagonistes de la seua formació i el professor ha d’aspirar a ser un facilitador, perquè l’objectiu del professor és esdevenir innecessari.»

D’altra banda, el periodista Vicent Partal va explicar que en el món del web 2.0 la filosofia«Premium» no funciona. D’acord amb Partal, «l’usuari no l’accepta, per tant hem d’optar per la màxima apertura, i en el món dels mitjans de comunicació, apel·lar a la responsabilitat col·lectiva dels usuaris vinculats amb un mitjà, perquè s’animen a pagar però no pels continguts, sinó com a forma de donar suport a un mitjà amb el qual se senten identificats.» Durant la seua intervenció, Partal va explicar que «el fenomen de les xarxes socials és imparable i no podem predir les seues conseqüències, anem a un augment de la complexitat del nostre món i de les nostres democràcies, on veurem a iniciatives com la d’Islàndia, on es pot fragmentar el vot, donant un percentatge a un partit, un altre a un segon i fer servir o no la resta del vot.»

El «Bar de ciències» és una activitat que s’integra en el cicle «Innova’t», que compta amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri espanyol de Ciència i Innovació i de la CAM.