La Xarxa Vives, pionera en la coordinació interuniversitària amb el Portafolis Europeu de les Llengües

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.-21.10.11.- La Universitat de Múrcia ha acollit els dies 20 i 21 d’octubre les jornades «Portfolio europeo de las lenguas. Jornadas de formación e-PEL+14 para Universidades», organitzades per l’Organisme Autònom de Programes Educatius Europeus (OAPEE) del Ministeri d’Educació espanyol.  La Xarxa Vives ha participat a les jornades amb la presentació de la seua experiència en l’aplicació de la versió electrònica del Portfolio Europeu de Llengues (ePEL) als cursos intensius de llengua Erasmus (EILC) d’estiu, a la regió universitària Vives.

La regió Vives és actualment l’àrea líder en la recepció d’estudiants Erasmus. La actuació de la Xarxa ha esdevingut una iniciativa pionera de coordinació interuniversitària que ha permès determinar l’adaptació de l’actual e-PEL+14 en l’àmbit universitari. Durant les jornades s’ha mostrat el treball desenvolupat per les universitats de la Xarxa a través de diverses ponències.

En la seua intervenció «L’ús d’e-portfolio a l’ensenyament i l’aprenentatge de llengües», Olatz López, investigadora de la Universitat de Barcelona, va aportar  els primers resultats de l’aplicació de l’e-PEL als cursos EILC d’estiu 2011 de la Xarxa, que han dut a terme les universitats d’Alacant, Barcelona, Illes Balears, Lleida, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili i València. López va explicar com s’ha desenvolupat la recerca pilot que ha coordinat el grup de treball PEL de la Xarxa Vives. Al final de la seua intervenció, López ha dit que «l’e-PEL del present és el que s’està treballant a la XVU» i ha convidat els assistents (d’arreu d’Espanya) a conèixer la Xarxa.

Al seu torn, Conxa Planas, cap dels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona, ha analitzat l’experiència des de la perspectiva de l’estratègia comuna de la Xarxa en la gestió i la impartició de cursos intensius de llengua i cultura catalana a estudiants Erasmus. A la seua ponència, Planas ha explicat que «l’any 2011 s’ha dut a terme una preexperimentació, de comú acord amb l’OAPEE, per tal de valorar l’ús de l’e-PEL en l’educació superior, la seva adequació al marc europeu i l’intercanvi de mobilitat dels estudiants, tant laboralment com acadèmica». A més, Planas ha destacat els valors corporatius com a Xarxa Vives de «disposar d’una eina en línia, adaptada als nivells de llengua del Marc Comu Europeu de Referència (de l’A1 fins al C2), amb vinculacions a l’Europass, i que facilita l’intercanvi entre ciutadans i institucions europees amb un llenguatge comú».

D’altra banda, Rubén Trenzano, de la Universitat de València, ha desenvolupat una intervenció –«Una proposta d’ús a l’aula de llengües estrangeres»– adreçada a proporcionar una visió teòrica sobre l’ús de l’e-PEL, mentre que Joan Ramon Berengueras, de la UB, ha explicat amb detall ‘aplicació de l’e-PEL als cursos EILC d’estiu a la Universitat de Barcelona.

Les intervencions de ponents vinculats amb les universitats de la Xarxa s’han completat amb els parlaments d’Olga Esteve, de la Universitat Pompeu Fabra –«Formació del professorat universitari per a l’aprenentatge i ensenyament de llengües amb l’e-PEL»– i d’Anna Pitarch, de la Universitat Jaume I, i de Joan Ramon Berengueras –taller «Orientacions per a la implementació de l’e-PEL (+14) a l’aula de llengües».

L’e-PEL és un document personal promogut pel Consell d’Europa, en què les persones que aprenen o han après una llengua poden registrar les seves experiències d’aprenentatge de llengües i cultures i reflexionar sobre elles. Arran de l’experiència amb el PEL, es va crear l’e-PEL, que gràcies al seu format digital permet actualitzar i manipular la informació, millora la capacitat d’emmagatzemament i permet compartir la informació amb altres usuaris. La versió electrònica va ser promoguda pel Ministeri d’Educació espanyol a través de l’OAPEE.