Prop de 60 estudiants participen a la XI Trobada de Voluntariat Lingüístic a Mequinensa


Participants a la trobada, en una de les visites culturals programades (Imatge: Íngrid Lafita Balaguer).

Mequinensa, Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 14/11/2011.- Al voltant de 60 universitaris i universitàries han participat a la XI Trobada de Voluntariat Lingüístic, que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Mequinensa en el marc del Fòrum Vives. Els voluntaris, la majoria estudiants de la Universitat de València –que va organitzar les set primeres trobades, des de 1997– però també de Lleida i Mallorca, han estat aquests tres dies a la Franja a fi de conèixer una mica més «l’Aragó que parla la nostra llengua».

Les trobades de voluntariat, organitzades per la Xarxa Vives d’Universitats i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, tenen com a objectiu dinamitzar els contactes entre el voluntariat lingüístic universitari d’arreu de la regió Vives, a més d’aportar coneixements i debatre sobre la situació de la nostra llengua. En aquesta línia es van realitzar les ponències «El català a l’Aragó: història, situació social i legal, perspectives», a càrrec de Ramon Sistac, professor de la Universitat de Lleida i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. D’altra banda, «L’espai comunicatiu en llengua catalana» va ser objecte d’anàlisi per Josep Gifreu i Rafa Xambó. A més, la vesprada de dissabte es va dedicar a diferents tallers, i els voluntaris van poder escollir entre «Sociologia de la llengua a la Franja», impartit per Natxo Sorolla, «La producció cultural a la Franja», per Màrio Sasot; «L’espai lingüístic personal», per Quim Gibert i finalment, «La literatura en català a la Franja: Jesús Moncada», per Hèctor Moret.

A la trobada també hi hagué temps per a activitats lúdiques i culturals. Divendres a la nit Forquilla Teatre preparà unes dinàmiques de grup sota el títol «Presentacions amb la llengua», gràcies a les quals els voluntaris pogueren conèixer-se millor i aprendre a treballar de forma col·lectiva. Pel que fa a la programació lúdico-cultural de dissabte, al matí s’organitzaren dues excursions: al molí d’oli de Mequinensa i al castell de la localitat. A la nit tothom gaudí amb l’espectacle de Rascanya, que combina la música folk amb danses en que participa el públic. Arribat diumenge, el matí es dedicà a visitar els museus de Mequinensa, concretament el Museu de la Mina, el Museu d’Història Jesús Moncada, i el Museu de Prehistòria.

Aquesta és l’ onzena trobada de voluntaris que s’ha realitzat, des que en el curs 1996-97 s’encetara el programa de Voluntariat Lingüístic a la Universitat de València. A partir de la vuitena edició la trobada es va obrir a tots els voluntaris dels territoris de parla catalana, i ja s’ha celebrat a llocs com Morella, l’Alguer, Poblet, Mallorca o Cabrera de Mar. Com a curiositat es pot destacar que alguns voluntaris empraren l’etiqueta #XITrobadaLingüística per retransmetre i seguir l’activitat a Twitter; també és important la creació del grup XI Trobada del Voluntariat Lingüístic Universitari (2011, Mequinensa) a Facebook, a fi que es mantinga cohesionat i actiu aquest entramat d’activisme lingüístic.

Íngrid Lafita Balaguer