L’equip de la UPF, a la recta final de la VIII Lliga de Debat Universitari

Barcelona, Castelló de la Plana, Palma. – 12/04/2012.- A menys d’una setmana perquè s’encete la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives, l’equip de la Universitat Pompeu Fabra  està fent l’últim tram de cursa que li falta per arribar a la competició en bones condicions.

L’equip de la UPF està format per Eulàlia Solé i Tomàs (capitana), Berta Solé Grau, Josep Vicenç Mestre Nogué, Marc Laporte Navarro, Edmon Girbal González i Andrea Jiménez Villoria. Tots ells són estudiants de grau en les facultats de lletres, i és per això que el tema d’enguany —Els indignats: un nou corrent de pensament?— els «entusiasma». El procés ha estat intens però han rebut l’ajuda d’alguns professors de la seua universitat, així com d’experts en oratòria. Segons expliquen, «ara només falta acabar de polir discursos, practicar perquè els nervis no els traeixin i sobretot, tenir clar els arguments a favor i els arguments en contra». Encara els hi queden per davant uns dies intensos abans de marxar a la Universitat de Vic, on tindrà lloc la competició entre els dies 16 i 20 d’abril, però s’ho miren amb optimisme.

Tots els membres de l’equip són nous pel què fa a les tècniques de debat, però ells no s’ho prenen com un problema. Són un grup entusiasta i amb ganes de per defensar fermament la postura que els hi toqui. A més, el fet que la universitat no pogués participar a la Lliga l’any passat fa que els estudiants vinguin més motivats que mai.

Aquesta vuitena edició de la Lliga comptarà amb 9 equips d’estudiants de la regió Vives, corresponents a les universitats d’Alacant, Barcelona, Autònoma de Barcelona, Internacional de Catalunya, Jaume I, Miguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Pompeu Fabra i Vic. Com en anteriors edicions de la competició, els equips estaran formats per un màxim de 5 persones (2 oradors, 2 investigadors i 1 reserva) i un capità o portaveu que els representarà. Fins uns minuts abans de començar l’enfrontament, els equips no sabran quina posició (a favor o en contra) hauran de defensar. El jurat, format per professionals de diferents àmbits del coneixement, decidirà una vegada finalitzat el debat quina argumentació s’ha realitzat amb el màxim rigor i de la forma més convincent.

La Lliga de Debat Universitari té com a objectiu fomentar l’ús de la paraula entre l’estudiantat sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en els quals s’haurà de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat. Es valoraran capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluidesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal.