El Fòrum Vives analitza la situació actual i els reptes de futur de la semipresencialitat

Castelló de la Plan, Barcelona, Palma.- 28/09/2012.- La Universitat de Barcelona ha organitzat la jornada La semipresencialitat en el context de la Xarxa Vives: situació actual i reptes de futur que ha tingut lloc avui, 28 de setembre, a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la UB. La jornada s’ha organitzat sota sota el format de Fórum Vives i ha comptat amb el suport de la Xarxa Vives.

L’acte d’inauguració ha començat a les 9.30 h amb els parlaments inaugurals de M. Teresa Anguera, vicerectora de Política Docent i Científica de la UB, Josep Ribas, subdirector general d’Universitats de la Conselleria d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i Jordi Montaña, president de la XVU i rector de la Universitat de Vic.

Seguidament, Joan Simon, de la Universitat de Barcelona, ha presentat els resultats de l’estudi Semipresencialitat: estat de la qüestió a les universitats de la Xarxa Vives. L’estudi l’ha dut a terme el grup d’innovació docent GIBAF de la UB, coordinat per Simon, i ha estat  finançat per un projecte REDICE. L’àmbit de l’estudi han estat les universitats de la Xarxa a partir d’entrevistes dutes a terme personalment amb els vicerectors i vicerectores competents en el tema de docència semipresencial de cada universitat. Els resultats del projecte es poden consultar ací. Entre les principals conclusions, figuren la manca de normatives específiques sobre semipresencialitat, l’heterogeneïtat d’estratègies en la docència semipresencial o l’aposta a mig termini per segon cicle (màsters) i formació continuada. A més, l’estudi assenyala la manca de proves pilot en el primer cercle (excepte per necessitats geogràfiques) i destaca que la semipresencialitat no suposa cap estalvi a nivell institucional, si n’exceptuem els espais. Els recursos tecnològics, ja disponibles, són suficients (a la majoria de les universitats estan basats en la plataforma Moodle); en general, el reconeixement acadèmic és equivalent al dels estudis presencials i la majoria de les universitats creuen que hauran d’augmentar l’oferta de semipresencialitat (i d’estudis en línia) a mig termini i assumeixen la necessitat de canvi de rols (el professor, més orientació; l’estudiant, més responsabilitat i autodisciplina). Finalment, totes les universitats es mostren molt interessades en l’anàlisi dels resultats de l’estudi.

A continuació, ha tingut lloc la taula rodona La semipresencialitat: un objectiu o una estratègia?, amb la participació de Enrique Martínez, de la Universitat Abat Oliba CEU, Miquel Nicolau, de la Universitat d’Andorra, Bertrand Mocquet, de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, Josep Eladi Baños, de la Universitat Pompeu Fabra i Maria Marquès, de la Universitat Rovira i Virgili. El moderador del debat ha estat Jordi Riera, de la Universitat Ramon Llull.

En acabar la taula rodona hi ha hagut un descans i tot seguit s’ha iniciat una segona taula rodona sota el títol La semipresencialitat: inversió o estalvi? que ha comptat amb la participació de Miguel Ángel Fernández, de la Universitat Politècnica de València, Aurèlia Bengochea, de la Universitat Jaume I, Pere Fabra, de la Universitat Oberta de Catalunya, Pere Quer, de la Universitat de Vic. El moderador del debat ha estat Martí Casadesús de la Universitat de Girona.

A les 13 h ha tingut lloc una discusió final i la cloenda de la jornada.