La Xarxa Vives s’adhereix al manifest de Peníscola per la culminació del corredor ferroviari mediterrani


Des de Vandellós, l’eix mediterrani encara circula en via única ferroviaria cap al nord.

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 20.02.2013.- El castell de Peníscola (Baix Maestrat) acollirà aquest divendres 22 una jornada organitzada per l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga sobre el corredor ferroviari de l’arc mediterrani a l’eix Castelló-Tortosa-Tarragona (vegeu el programa). La Xarxa s’ha adherit al manifest promogut pels organitzadors, en favor de la finalització del corredor en tot el seu recorregut.

La jornada reunirà representants de tots els sectors de la societat -administracions públiques, cambres de comerç, organitzacions empresarials, universitats- i comptarà amb la participació d’especialistes com Josep Vicent Boira, professor de Geografia a la Universitat de València, qui parlarà de l’Europa de les euroregions. En representació de la Xarxa Vives, hi participarà el vicepresident I, Joan Viñas, i hi intervindran el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau, i el vicerector de Planificació Estratègica, Qualitat i Comunicació de la Universitat Jaume I, Miguel Ángel Moliner.

Des del 19 d’octubre de 2011, l’eix mediterrani forma part de la Xarxa Transeuropea de Transports, però el repte és finalitzar tot el recorregut per on passa el corredor del mediterrani. En aquest context, l’eix Castelló–Tortosa–Tarragona és clau: encara es circula en via única ferroviària des de Vandellòs en direcció nord. Aquest és l’eix central del corredor mediterrani, la xarxa central de tota la regió de l’Arc Mediterrani, la finalització del qual és estratègica i de vital importància per a l’economia dels territoris de parla catalana i per a poder complir els plans de transport europeus.

A la jornada de Peníscola es presentarà un estudi (L’eix Castelló-Tortosa-Tarragona; economia, societat, mobilitat i infraestructures de transports) elaborat amb la col·laboració de tècnics i experts acadèmics de les universitats Jaume I i Rovira i Virgili; les cambres de comerç de Castelló, Tortosa, Valls, Reus i Tarragona; la mancomunitat Taula del Sénia; el Departament de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya i la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana.