Les 21 universitats de la Xarxa Vives tanquen el curs 2012-2013 a la Universitat d’Alacant

Un moment de l’acte de cloenda de curs 2012-2013 a la Universitat d’Alacant (imatges: José Antonio Moya, UA).

Alacant, Barcelona, Palma.- 12/06/2013.- El president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, ha afirmat avui que l’associació de les 21 universitats dels territoris de parla catalana «contribueix al desenvolupament econòmic d’una àrea d’influència que ultrapassa fronteres i s’estén al llarg del corredor mediterrani». En l’acte de cloenda del curs 2012-2013 a les universitats dels territoris de parla catalana, que ha tingut lloc aquest migdia al Museu de la Universitat d’Alacant (MUA), Palomar ha destacat que la Xarxa «aspira a treballar com un sistema universitari amb valor propi en un context europeu i mundial que exigeix i valora aquest tipus d’aliances».

A l’acte han assistit, entre altres personalitats, el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i el president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Isidor Marí, així com el director general d’Universitat, Estudis Superiors de la Generalitat Valenciana, José Miguel Saval. En l’acte, les universitats de la Xarxa Vives han homenatjat al lingüista i dialectòleg Joan Veny i, a títol pòstum, a l’anterior rectora de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Montserrat Casas. El reconeixement de les 21 institucions d’educació superior de la Xarxa s’ha fet palès a través de la imposició de la medalla d’honor de l’associació, que en el cas de Casas ha estat replegada pel seu vidu, el catedràtic Carles Bona.

Els guardonats amb el premi de comunicació científica, amb els rectors Palomar i Climent i el vicepresident I de la Xarxa Vives, Joan Viñas.

Jaume Carot, vicerector i catedràtic de Física Teòrica de la UIB, en la seua laudatio (ací, completa), ha destacat que Montserrat Casas, desapareguda el passat mes de març, era «una dona senzilla, lluitadora i intel·ligent que posava tota la passió en el seu treball i que va defensar i promoure constantment la llengua catalana». Posteriorment, el director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Josep Massot ha tingut paraules d’elogi a la trajectòria de Joan Veny, qui ha dedicat moltes hores feina a estudis de filologia, lexicografia i semàntica històrica i onomàstica, i ha afegit que l’obra de la seua vida ha estat l’Atles Lingüístic del Domini Català (vegeu la laudatio completa). Al seu torn, el professor Veny ha mostrat el seu agraïment emocionat per la distinció i ha lamentat l’ús de la llengua per a l’enfrontament polític.

A més de la realització dels homenatges, durant l’acte de cloenda del curs s’han lliurat els premis de comunicació científica «Joan Lluís Vives» corresponents a la catorzena edició de la convocatòria. Marc Andreu Acebal, de la Universitat de Barcelona, ha resultat guanyador en la modalitat A (Ciències socials i de l’educació, humanitats) amb l’article El «model Barcelona» dels moviments socials i Joan Tutusaus Batlle, de la Universitat de Lleida, ha estat el guanyador en la modalitat B (Ciències bàsiques, ciències de la salut, enginyeries, arquitectures) amb el text Febre Q: amenaça real o falsa alarma?. En aquesta edició, s’han presentat 18 treballs en la modalitat A i altres 22 en la modalitat B. Els guardons són convocats des de 1999 per la Xarxa Vives amb la col·laboració de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.

Descoberta de la placa en memòria de Montserrat Casas, amb la participació del professor Carles Bona, vidu de Montserrat Casas.

Abans d’aquest acte, el MUA ha acollit una reunió del Consell General de rectors i rectores de la Xarxa Vives, i posteriorment s’ha procedit a la descoberta d’una placa en memòria de la rectora Casas, a l’exterior del Museu, a l’ombra d’una olivera. En aquest acte, la professora Sandra Montserrat ha llegit un poema del poeta mallorquí Blai Bonet i el vidu de la professora Casas, Carles Bona ha descobert la placa.

 

El Consell General s’ha reunit aquest matí al Museu de la Universitat d’Alacant.