L’exposició «Imatges Vives» mostra a la UA el patrimoni de les 21 universitats de la Xarxa Vives

Alacant, Barcelona, Palma.- 03/02/2014.- El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) acull l’exposició «Imatges Vives» sobre el patrimoni artístic, científic i documental de les 21 universitats de la Xarxa Vives, comissariada per Lourdes Cirlot, vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona i coordinada per la UA. Aquesta mostra forma part del programa commemoratiu del XX aniversari de la Xarxa i aplega una representació del patrimoni artístic, científic, documental de les universitats de la Xarxa, en 5 àmbits temàtics: arts plàstiques (pintura, escultura, dibuix, obra gràfica); documents i llibres; objectes; campus virtual, videocreacions i projeccions videogràfiques i, finalment, Espai Gaudí. L’exposició podrà ser visitada fins el proper 5 d’abril a la sala El Cub del MUA i compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell.

La mostra va ser inaugurada divendres 24 de gener, a continuació de l’acte d’inauguració del XX aniversari, que va tenir lloc a la Universitat d’Alacant. Lourdes Cirlot, comissària de l’exposició, considera que «la diversitat és un dels factors de pes de l’exposició ja que s’hi poden admirar fragments d’un passat que es remunta a sis segles, com ara els llibres exposats del segle XV, al costat d’una quantitat sorprenent d’obres de tecnologia avançada la virtut de les quals és la de saber connectar amb el públic amb llenguatges del tot actuals. Algunes peces es presenten en format digital, mitjançant ordinadors i pantalles tàctils, d’altres, en canvi, es mostren dins de vitrines atès que es tracta de documents originals de gran vàlua, exemples eminents del ric i divers patrimoni universitari».

Entre les peces exposades hi ha obres de destacats artistes dels territoris de parla catalana, des d’Antoni Tàpies a Andreu Alfaro, Arcadi Blasco, Antoni Llena, Xavier Mariscal, Eusebi Sempere, Josep M. Subirachs, Carmen Calvo o de l’Equip Crònica, entre altres. Conviuen amb aquests artistes i les seues obres altres materials de gran rellevància històrica o científica, com el llibre Astronomicum Caesareum (1540), de Pere Apià, prestat per la Universitat de Barcelona, o les mostres minerals i fòssils, aportades per la Universitat d’Alacant.

Finalment, cal destacar que la Xarxa Vives ha endegat el procés d’edició d’un catàleg que aplegarà els continguts d’aquesta emblemàtica mostra.