Pilar Bayer i Antoni Miró, medalles d’honor de la Xarxa Vives

Castelldefels, València, Palma.- 10/07/2015.- La seu de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) a Castelldefels ha acollit avui divendres 10 de juliol, a les 12 hores, l’acte de cloenda del curs 2014-2015 a les universitats dels territoris de parla catalana. Les 21 universitats de la Xarxa Vives han homenatjat a la matemàtica Pilar Bayer i a l’artista plàstic Antoni Miró, a través de la imposició de sengles Medalles d’Honor de la institució.

L’acte ha comptat amb la participació del president de la Xarxa Vives i rector de la UOC, Josep A. Planell, així com del secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, i de l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López. Amb anterioritat ha tingut lloc una reunió ordinària del Consell General de rectors de la Xarxa Vives.

Jordi Quer, professor de Matemàtica Aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha destacat en la seua laudatio que Pilar Bayer «és una entusiasta de la seva feina i aconsegueix encomanar la seva passió per les matemàtiques i les seves ganes d’aprendre», i ha afegit que la comunitat científica catalana «li ha d’agrair que hagi posat el nostre país en el mapa internacional de la teoria de nombres».

Al seu torn, Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d’Alacant, ha lloat la figura d’Antoni Miró per la seua «mirada particular i crítica, que s’ha traduït en milers d’obres amb gran càrrega social». Entre altres personalitats, ha acompanyat a Miró avui a Castelldefels l’alcalde d’Alcoi, Antoni Francés.

Finalment, el president de la Xarxa Vives i rector de la UOC, Josep A. Planell, ha destacat en la seua intervenció que la Xarxa està preparada per fer front a un compromís «de cooperar i competir sense por, perquè aquest és el camí per ser millors». En aquest sentit, ha recordat que «ho hem hagut de fer, de vegades a contracorrent, confiem poder fer-ho ben aviat amb la complicitat política necessària per arribar a bon port». Planell ha felicitat els homenatjats i ha dit que Pilar Bayer i Antoni Miró han desenvolupat les seues respectives carreres professionals amb «risc, originalitat i persistència».

Pilar Bayer Isant és catedràtica d’àlgebra de la Universitat de Barcelona. Doctorada en matemàtiques per la UB l’any 1975, ha estat professora de les universitats Autònoma de Barcelona, Regensburg (Alemanya 1977-1980) i Santander i és fundadora del Seminari de Teoria de Nombres de Barcelona, que aplega avui tres grups de recerca internacionalment reconeguts de les universitats catalanes. Les seues publicacions versen sobre funcions zeta, formes automorfes, equacions diofantines i corbes de Shimura, àmbits en els quals ha dirigit 12 tesis doctorals. Coautora de Quaternion orders, quadratic forms and Shimura curves (American Mathematical Society, 2004) i Arrels germàniques de la matemàtica contemporània (IEC 2012, Premi Serra d’Or 2013), és acadèmica numerària de les reials acadèmies de Doctors, de Ciències i Arts, de Ciències Exactes, Físiques i Naturals i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Medalla Narcís Monturiol i Emmy-Noether-Professorin per la Universitat de Göttingen, enguany ha estat guardonada amb la Medalla de la Dona del Districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Antoni Miró naix a Alcoi el 1944 i treballa al Mas Sopalmo. El 1965 funda el Grup Alcoiart amb Massià i Mataix, i el 1972 el Gruppo Denunzia a Brescia. Artista plàstic de renom internacional, la seua obra, promotora dels valors ètics i estètics que caracteritzen la cultura del País Valencià, entranya un objectiu social emmarcat en la comunicació estètica. És un autèntic dinamitzador cultural que impulsa exposicions d’altres artistes i d’actes culturals no només vinculades al món de les arts plàstiques. Són nombroses les exposicions dins i fora del país, així com els premis i mencions rebuts: Acadèmic d’Itàlia, Diploma d’Honor de la Corner Academy de Londres, Membre de la Fundació Maeght de Saint-Paul, Membre de la Verein Berliner Kunstler, etc. La seua obra ha estat estudiada per crítics com Aguilera Cerni, Daniel Giralt-Miracle, Carles Cortés o Wenceslao Rambla, entre molts altres. Miró és un artista, valedor de la cultura valenciana, que sempre defensa i promou, i per la qual lluita.