21.09.2018. La Universitat Jaume I (UJI) ha acollit dijous 20 i divendres 21 de setembre la V Trobada Fòrum Vives de Programes Sènior de les Universitats de la Xarxa Vives (XVU). L’acte inaugural ha anat a càrrec de Pilar Safont, vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat de la Universitat Jaume I, i Elsa González-Esteban, directora acadèmica de la Universitat per a Majors de l’UJI. González-Esteban ha destacat la importància dels Programes Universitaris per a Majors (PUM) a l’hora de proveir una formació acadèmica de qualitat, flexible, participativa i col·laborativa al col·lectiu sènior, basada en la creació de xarxes de coneixements i en el foment, tant de competències digitals, com d’habilitats personals, socials i físiques. La directora acadèmica de la Universitat per a Majors de l’UJI va tenir també unes paraules d’agraïment cap a les universitats que, com la seua, tenen un paper fonamental en l’envelliment actiu de les persones a través del desenvolupament de programes de formació d’aquest tipus.
La Trobada Fòrum Vives de Programes Sènior s’ha adreçat als responsables acadèmics, docents, personal de serveis de gestió acadèmica i de les unitats tècniques equivalents dels Programes Sènior universitaris. L’objectiu ha estat oferir una sessió de formació per a formadors centrada en les competències digitals de l’alumnat dels PUM. El fòrum ha comptat amb la ponència Competència digital dels majors, a càrrec de Jordi Adell, professor titular d’Educació i director del Centre d’Educació i Noves Tecnologies de l’UJI. Adell ha fet incidència en la necessitat de fomentar les competències digitals dels majors tenint en compte els factors d’exclusió social i educativa en la societat digital, alhora que ha tractat l’anàlisi d’aquest concepte des del marc europeu. A continuació ha tingut lloc una taula rodona sobre les experiències en primera persona d’e-learning (aprenentatge en línia) i una sessió de debat que ha posat fi a aquesta primera jornada.
En el segon dia de la Trobada s’ha reunit el Grup de Treball de Programes Sènior de la Xarxa Vives per avaluar l’estat del segon informe sobre els Programes Universitaris per a Majors, que es presentarà al febrer de 2019 a la Universitat de Barcelona. En aquesta jornada també s’ha presentat el Curs Interuniversitari de Mobilitat ETHERIA, un projecte pilot d’innovació educativa adreçat a persones de més de 55 anys. ETHERIA potencia la mobilitat al territori de la Xarxa Vives en un marc didàctic, social i d’oci, d’aprenentatge formal i no formal. El projecte representa una proposta pedagògica nova que combina l’aprenentatge en línia i les pràctiques presencials. En la primera edició del curs participaran les universitats d’Andorra, Barcelona, Jaume I, Lleida i Rovira i Virgili, i es tractarà el tema Patrimonis de la humanitat, que comptarà amb 7 mòduls.
El col·lectiu sènior presenta un perfil cada vegada més actiu i format, i les universitats, com a generadores i transmissores de coneixement, són una peça clau per garantir l’aprenentatge al llarg de la vida de qualsevol persona. Per fer-ho possible i contribuir de forma eficaç, la Xarxa Vives va engegar fa dos anys un programa estable de treball en aquest àmbit.
Fòrum Vives és un espai d’intercanvi i reflexió que promou la XVU, i que es tradueix en múltiples jornades, debats, seminaris, tallers o congressos distribuïts arreu del territori. El proper Fòrum Vives serà la XVIII Trobada del Voluntariat Lingüístic Universitari , que tindrà lloc a Biar (l’Alt Vinalopó) del 25 al 28 d’octubre.