Les universitats busquen noves fórmules en els programes formatius adreçats a majors de 50 anys

VII Trobada de Programes Sènior de la Xara Vives. NdP
  • El col·lectiu sènior representa el 6,8% de la població universitària dels territoris de parla catalana
  • La bretxa tecnològica i la manca de formació presencial en el nou curs acadèmic, principals reptes dels programes universitaris per a majors

VII Trobada de Programes Sènior de la Xara Vives. Tw

17.09.2020.– Els responsables dels Programes Universitaris Sènior es reuneixen avui en el marc de la VII Trobada Fòrum Vives de Programes Sènior de la Xarxa Vives d’Universitats. Organitzada per la Universitat de Girona (UdG), la sessió se celebrarà enguany en format virtual.

Durant la Trobada, el Grup de Treball de Programes Sènior de la Xarxa Vives analitzarà els nous perfils d’alumnat a les aules dels programes de formació universitària sènior. Segons les dades de de l’Informe periòdic sobre l’estat dels Programes Universitaris per a Majors (PUM) i les Aules d’Extensió Universitària (AUEX), aquest col·lectiu representa ja el 6,8% de l’estudiantat de les universitats de la Xarxa Vives. Caracteritzat per una forta presència femenina (el 66% són dones), es tracta d’un grup de població l’edat del qual oscil·la majoritàriament entre els 64 i els 75 anys, tot i que l’edat d’accés als programes formatius sènior i aules d’extensió universitària està fixat en els 50 o 55 anys, depenent de la universitat. La majoria d’aquest estudiantat es concentra a nuclis poblacionals grans (com Barcelona i València) i resta de ciutats on se situen els campus de les universitats de la Xarxa Vives. Tanmateix, en l’actualitat s’imparteix formació universitària sènior a un total de 78 seus universitàries d’arreu del territori (48 d’elles a Catalunya, 16 al País Valencià i 14 a Illes Balears).

En la Trobada que avui té lloc, se celebrarà també una taula rodona i interactiva per debatre sobre La gent gran, l’educació i les noves tecnologies. Aquesta estarà moderada per Guillem Alsina (periodista i gerent de l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona) i comptarà amb la participació de Rosa Torrijos (directora de l’agència Altaveu Creatiu) i David Sabaté (gerent de Tothomweb). La fractura digital generacional, l’accessibilitat universal a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i les metodologies d’aprenentatge en línia són alguns dels temes que s’abordaran, amb l’objectiu de trobar solucions que facen front a l’actual context formatiu sènior, marcat per la no presencialitat. De fet, i com destaquen els responsables dels programes sènior de les universitats de la Xarxa Vives, la inclusió de les noves tecnologies en la formació sènior esdevé un mecanisme per afavorir l’accés a aquest tipus de programes a aquelles persones amb mobilitat reduïda o que es troben allunyades dels nuclis urbans i seus universitàries des d’on fins ara s’ha impartit formació.

Durant la Trobada Fòrum Vives també s’impartirà la ponència La gent gran i l’educació permanent, a càrrec de Salomó Marquès, pedagog i docent al departament de Pedagogia de la UdG. Forum Vives és un espai d’intercanvi i reflexió que promou la Xarxa Vives d’Universitats, i que es tradueix en múltiples jornades, debats, seminaris, tallers o congressos distribuïts arreu del territori.