Les Unitats d’Igualtat debaten iniciatives per millorar la situació de desigualtat entre homes i dones a les universitats

VIII Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats
  • La VIII Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats va tenir lloc els dies 3 i 4 de desembre

VIII Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats

2.12.2020. La Universitat Miguel Hernández d’Elx va coordinar la VIII Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats, que se va celebrar telepresencialment dijous 3 i divendres 4 de desembre. L’objectiu de la jornada va ser debatre les iniciatives més adients per millorar la situació de desigualtat entre homes i dones a les universitats.

Les sessions de dijous van estar obertes a tota persona interessada. La inauguració de la Trobada anà a càrrec del rector de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Juan José Ruiz Martínez. A continuació, Ana Jesús López Díaz, professora de la Universitat de la Corunya i membre de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), va oferir la ponència És la transferència de coneixement universitari una qüestió de gènere? Després, Capitolina Díaz Martínez, catedràtica de Sociologia de la Universitat de València, va presentar la ponència Incloem el gènere/sexe a la docència universitària? Quant? Algunes tècniques per a la seua valoració.

D’altra banda, la sessió de divendres va estar adreçada a les membres del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives, i va incloure una taula d’experiències on es van compartir estratègies i exemples de bones pràctiques per a la inclusió de la perspectiva de gènere en la formació superior. La taula va comptar amb diverses intervencions a càrrec de representants de les universitats d’Alacant, Oberta de Catalunya i Pompeu Fabra, que tractaren sobre la inclusió de la perspectiva de gènere als estudis de grau i a la docència en línia i entorns virtuals; les polítiques de transversalització de la perspectiva de gènere, i la formació del professorat en aquest àmbit. La trobada es va tancar amb la reunió ordinària del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives.

Des de l’any 2013, les universitats de la Xarxa Vives treballen a través d’aquest grup d’expertes per a eliminar les desigualtats existents entre homes i dones a la universitat. El Grup de Treball ha realitzat una extensa tasca que ha donat com a fruit la publicació de diverses obres i informes que han esdevingut referents de consulta en l’àmbit de la perspectiva de gènere a les universitats, i que han servit per orientar el disseny de polítiques de gènere al sistema universitari, com la col·lecció de Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere; l’informe El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal a les universitats (2019); l’informe La perspectiva de gènere en docència i recerca a les universitats de la Xarxa Vives. Situació actual i reptes de futur (2017), o els Criteris multilingües per a la redacció de textos igualitaris, entre altres.

Els Fòrum Vives són espais d’intercanvi i reflexió que promou la Xarxa Vives d’Universitats, i que es tradueixen en múltiples jornades, debats, seminaris, tallers o congressos distribuïts arreu del territori.