Dues investigacions sobre diversitat lingüística a l’Amèrica Llatina guanyen el premi Jesús Tuson 2023

  • Els guardonats són David Ginebra Domingo (UAB) i Eshek Tarazona Vega (URV).
  • El premi Jesús Tuson és una iniciativa del Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona, Òmnium Cultural i la Xarxa Vives d’Universitats.

Premi Jesús Tuson

20.07.2023. El Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona, Òmnium Cultural i la Xarxa Vives d’Universitats han publicat la resolució del premi Jesús Tuson 2023 sobre diversitat lingüística. En aquesta cinquena edició, el jurat ha decidit atorgar dos premis ex-aequo donada la qualitat de les obres presentades. Així, s’ha distingit, d’una banda, a l’estudiant David Ginebra Domingo, doctorand a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), pel Treball Final de Màster “Descripció fonològica del yamalero, la llengua dels yaruro de les Planes Orientals de Colòmbia”; i d’altra, a l’estudiant Eshek Tarazona Vega, doctorand a la Universitat Rovira i Virgili (URV), pel Treball Final de Màster “Construcción de la interculturalidad en el aula a partir de tres cuentos breves. Estudio hecho con un grupo de estudiantes peruanos de un contexto escolar urbano”.

L’escrit de Ginebra representa el primer estudi gramatical de la llengua yamalero (família guahibo). Descriu quins són els fonemes vocàlics i consonàntics de la llengua, juntament amb els processos fonològics més habituals (palatalitzacions, elisions, epèntesis, etc.). També inclou una primera aproximació a l’estructura sil·làbica i a l’accent. El treball també compara els trets fonològics del yamalero amb els d’altres llengües guahibo i amb els d’altres idiomes de la zona. Finalment, la recerca mostra que la llengua parlada pels yaruro de Colòmbia no és el yaruro, com s’havia cregut fins ara, sinó el yamalero, dues llengües de famílies lingüístiques completament diferents.

D’altra banda, el treball de Tarazona analitza la construcció de la interculturalitat a l’escola peruana a través d’uns relats breus. A més de desenvolupar la competència literària dels alumnes, els resultats de la investigació posen de manifest la possibilitat d’establir diàlegs interculturals en contextos urbans a través de textos literaris. L’interés d’aquesta recerca rau en l’àmbit de l’ensenyament de la literatura, la qual, en societats multiculturals i on el fenomen migratori és cada vegada més gran, adquireix noves dimensions i esdevé en un mitjà de socialització quan es tracta de proposar el respecte als diferents grups ètnics i fer-ne possible una comprensió mútua entre els implicats.

El premi Jesús Tuson sobre diversitat lingüística es convoca anualment de manera conjunta pel Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona, Òmnium Cultural i la Xarxa Vives d’Universitats. L’objectiu del premi és promoure la recerca i la transferència de coneixement del patrimoni lingüístic de la humanitat, alhora que recordar i reconèixer la tasca de Jesús Tuson per donar a conèixer i fer respectar la diversitat lingüística del món.