Les universitats de la Xarxa Vives aborden la relació entre salut i cultura per contribuir al progrés i benestar social de les comunitats

  • La jornada, que s’ha desenvolupat a la Universitat Oberta de Catalunya, ha servit per a compartir experiències d’èxit i traçar un full de ruta compartit

18.03.2024. El Campus de Poblenou de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha acollit la Jornada Fòrum Vives Salut i Cultura de la Xarxa Vives d’Universitats. Promoguda pel Grup de Treball de Gestió Cultural, la trobada ha estat una oportunitat per imaginar un futur en què la salut i la cultura estiguen integrades en tots els aspectes de la vida quotidiana i construir un futur on les universitats ocupen un lloc central com a agents dinamitzadors d’aquest binomi. Representants d’onze universitats de la Xarxa Vives s’han donat cita en aquest encontre que ha abordat amb professionals temàtiques com l’envelliment actiu, les relacions intergeneracionals, la creació teatral i l’expressió artística o la lectura terapèutica. L’acció s’alinea amb les propostes de la Carta d’Universitats i Cultura, document impulsat pel mateix Grup de Treball i que pretén cimentar les decisions que donaran resposta als reptes que planteja la cultura a les universitats del segle XXI.

La sessió ha estat inaugurada pel vicerector d’Aliances, Comunitat i Cultura de la UOC, Manel Jiménez Morales, qui ha destacat com “la salut i la cultura s’entrellacen de manera profunda i intrínseca. La cultura, amb les seues tradicions i pràctiques artístiques, influeix directament en la nostra salut; mentre que la salut, dona forma i influeix en les dinàmiques culturals de les nostres societats”. Per al vicerector, “és aquest vincle indissoluble l’impulsa a explorar les interconnexions entre aquests dos dominis, no només com a fenòmens separats, sinó com a elements essencials d’un sistema més ampli de benestar humà”.

El director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Salvador Macip Maresma, ha pronunciat la ponència inaugural de la jornada, destacant la cultura com una aliada de la salut humana. Tot seguit, la taula rodona “Salut, benestar, cultura”, ha abordat la intersecció entre aquests elements amb la participació dels experts Sílvia Altafaja Vela, cap de l’Oficina de Compromís i Comunitat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i Salvador Simó Algado, director adjunt de la Càtedra de Salut Mental de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El diàleg ha estat conduït per Teresa Fèrriz Roure, responsable de Nous Projectes | Cultura al Vicerectorat d’Aliances, Comunitat i Cultura de la UOC.

La jornada ha continuat amb una posada en comú de bones pràctiques a les universitats de la Xarxa Vives. Així, Maricel Oró Piqueras, professora de Filologia de la Universitat de Lleida (UdL), va presentar el projecte “Ecavinar. Envelliment, qualitat de vida i creativitat a través de la narrativa”. Igualment, Fidel Molina Luque, catedràtic de Sociologia de la UdL va presentar els resultats de “Pro-suedad. Profiguració, relacions interregeneracions i superació de l’edatisme a través de la narrativa”.  Així mateix, Albert López Monfort, cap del Servei d’Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I (UJI), ha presentat “Memòria. Massa memòria…”, una proposta artística que experimenta amb allò que la societat entén per memòria.

Sofía Malagón Gutiérrez, Montser Butjosa Roca i Montse Gavaldà Torrente, residents Lletra 2023 al Programa Salut i Cultura de  la UOC, han exposat els resultats del programa “Parkison per al Teatre”, que aborda com pacients d’aquesta malaltia representen una obra teatral. Igualment, Marco Calabria, professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, ha explicat el projecte de teatre per prescripció facultativa, que s’organitza amb la col·laboració del Teatre Lliure de Barcelona, i que també es concreta amb la participació de pacients amb diferents diagnòstics mèdics en representacions teatrals.

D’altra banda, Mercè Picornell Belenguer, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Xavier Delgado Drover, de l’Hospital de Dia de Salut Mental de l’Hospital d’Inca, i Vicente Galaso Pacheco, de l’associació La Nostra Veu, han presentat el projecte “La forma dels somnis”; una iniciativa sobre creació, literatura i salut mental, vinculat a l’assignatura Aproximacions Interdisciplinàries a la Literatura de la UIB. També en l’àrea literària, Teresa Fèrriz Roure, responsable de Nous Projectes | Cultura al Vicerectorat d’Aliances, Comunitat i Cultura de la UOC, ha mostrat als assistents les possibilitats de la lectura en el terreny la salut a través del programa “Llegir abans de curar”.

En paral·lel, Gemma Garcia Giménez, cap del Servei de Sostenibilitat, Atenció i Compromís Universitaris de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha explicat les possibilitats del poder de la paraula, el diàleg i l’expressió, a través de l’experiència en l’organització de les Lligues de Debat en centres penitenciaris. Una iniciativa que s’alinea amb les competicions d’oratòria que impulsa la Xarxa Vives d’Universitats. Així mateix, Eva Cirera Viñolas, doctora en Biomedicina, especialista en estadística, epidemiologia i Salut Pública a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC, ha destacat l’activitat de l’Uhub a la universitat, a través dels serveis que s’ofereixen en màteria de salut a la comunitat universitària.

La primera part de la jornada ha finalitzat amb les exposicions d’Irene Veganzones Guanyabens, coordinadora del programa a l’Estudiant del cicle clínic i responsable del Programa de Preparació del MIR a la UVic-UCC, qui ha explicat el programa de suport a l’estudiantat que desenvolupen a la Facultat de Medicina; i de Cristina Comerma Echarri, responsable de la Unitat de Sostenibilitat, Benestar i Seguretat Laboral a la UVic-UCC, qui ha explicat l’experiència els Espais de Benestar, que s’han ubicat en diverses localitzacions de la universitat de Vic per afavorir la comunitat universitària.

L’endemà, una sessió de cocreació, conduïda per Teresa Férriz Roure, ha plantejat com definir reptes i projectes universitaris compartits en matèria de salut i cultura. A través del diàleg, la interacció i l’intercanvi d’idees, es busca generar un conjunt de solucions o propostes que puguen ser més creatives i efectives, fomentant una cultura cooperativa del coneixement.

La jornada ha finalitzat amb la reunió del Grup de Treball de Cultura de la Xarxa Vives d’Universitats, en què s’ha aprovat el pla de treball pel període 2025-2027, i les conclusions del fòrum, a càrrec de Salvador Macip Maresma, director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.