- El guardó reconeix la trajectòria professional i el compromís amb la ciència, la cultura i la societat dels dos homenatjats
- L’acte de lliurament tindrà lloc el 17 de juliol a la Universitat de Barcelona

Albert Jané i Fàtima Bosch
01.07.2025. El Consell General de la Xarxa Vives d’Universitats, format pels 22 rectors i rectores de les universitats membres, distingirà amb la Medalla d’Honor 2025 de la institució a l’escriptor i lingüista Albert Jané i Riera i la bioquímica Fàtima Bosch i Tubert. Tots dos seran reconeguts públicament per les universitats per la seva contribució a la cultura, la societat, el pensament i el coneixement científic. L’acte públic de lliurament tindrà lloc el pròxim 17 de juliol a la Universitat de Barcelona a l’Aula Magna de l’edifici històric i estarà presidit pel president de la Xarxa Vives i rector de la UB, Joan Guàrdia Olmos.
Albert Jané i Riera (Barcelona, 1930) és un escriptor, lingüista i traductor català, destacat per la seua faceta com a director de la revista Cavall Fort. Interessat per la docència, de l’any 1958 al 1963 va exercir com a professor de català per a adults. Fou redactor (1963-1979) i director (1979 – 1997) de la revista Cavall Fort, publicació en què ha adaptat més de cent títols de tires còmiques per al públic infantil i juvenil, com també ho ha fet per a diverses editorials. Ha escrit i publicat quatre gramàtiques: Signe, Gramàtica essencial de la llengua catalana, Gramàtica catalana i Pas a Pas. És autor del Diccionari Català de sinònims i de diversos llibres sobre temes de llenguatge, especialment els volums intitulats “El llenguatge”. A banda dels llibres de gramàtica i llenguatge, ha fet nombroses traduccions o adaptacions de contes com El soldadet de plom (1983) i La Caputxeta Vermella (1984), llegendes, rondalles, faules, narracions populars i historietes des del francès, anglès, italià, castellà o occità. També ha adaptat al català els diàlegs d’una llarga llista de pel·lícules per a adolescents, entre les quals destaca La Ventafocs, la primera a ser doblada al català. A més, ha estat guardonat amb Creu de Sant Jordi (1990), Premis Nacionals del Periodisme (1997) i el premi d’Honor a les Lletres Catalanes (2024), entre altres.
Fàtima Bosch i Tubert (Figueres, 1957) és una bioquímica catalana experta en l’estudi de les causes i tractament de la diabetis mellitus. Des de l’any 1998 és catedràtica del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona, on dirigeix el Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG) des de la seua creació el 2003. Ha publicat més de 100 treballs de recerca, és investigadora principal en nombrosos projectes d’investigació científica i l’any 1992 va cofundar la Societat Europea de Teràpia Gènica. Ha estat presidenta de la Societat Espanyola de Teràpia Gènica i Cel·lular (2007-2009), vicepresidenta de l’Associació Europea per a l’Estudi de la Diabetis i editora associada de la revista Human Gene Therapy, especialitzada en el camp de la teràpia gènica de l’Agència Mundial Antidopatge. A més, cal destacar la seua contribució a la recerca en el camp de la transferència gènica, a l’estudi de la fisiopatologia de la diabetis mellitus en models d’animals transgènics i a la teràpia gènica per a aquesta malaltia, on el grup de recerca que dirigeix Bosch ha ideat una teràpia gènica que aconsegueix revertir la diabetis mellitus tipus 2 en ratolins obesos diabètics. Bosch ha estat guardonada pel Premi Rey Juan Carlos I a la Recerca Científico-Tècnica (1995), la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya al mèrit científics i tecnològic (2002) i la Creu de Sant Jordi (2005), entre altres.
La Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives, en reconeixement de la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades. Des de 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 38 persones dels més diversos àmbits de coneixement.
L’acte de lliurament de la Medalla d’Honor 2025 tindrà lloc el dijous 17 de juliol, a les 13 hores, a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona.