Juana Gallar a la revista BUC: «La visió és fonamental per a la nostra consciència»

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 25/10/2011.- «El 25% de la informació sensorial que rep el cervell és visual. Això vol dir que és més important que altres sentits com el acte, l’audició, etc. La visió és fonamental per a la nostra consciència: saber quina és la nostra posició en el nostre entorn». Juana Gallar, catedràtica de Fisiologia a la Universitat Miguel Hernández, explica que l’atenció actual a pantalles -ordinadors, televisió, dispositius mòbils- «redueix fins a un 80%» les vegades que es parpalleja, de manera que augmenten les molèsties i les possibilitats de patir la «síndrome de l’ull sec». En una entrevista publicada al vuitè número de la revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres, la investigadora i directora del grup de Neurobiologia Ocular a l’Institut de Neurociències d’Alacant destaca com «treballar a mitja distància, per exemple amb un ordinador, no augmenta la miopia, i sí augmenta amb l’anomenat treball de prop, per exemple llegir». Gallar explica a l’entrevista les línies de treball desenvolupades amb el seu equip durant els últims anys i, en una reflexió més general, aposta per potenciar la projecció social de les universitats.

La revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres és una eina de les universitats que pretén divulgar la producció cultural i científica universitària, alhora que apropa les novetats editorials de les universitats a la societat. En el seu setè número, la publicació inclou també un reportatge sobre el paper de l’esport a les universitats. La revista inclou també cròniques culturals sobre l’any internacional de la investigació sobre la malaltia de l’Alzheimer. D’altra banda, un article de Josep Maria Vinyes analitza com els navegadors web afecten els usos de la lectura, i un reportatge mostra les intenses relacions entre Andorra, L’Alguer i les seues respectives universitats. A la secció «Lectures de…» fan les seues recomanacions editorials Francesc Daumal, Jordi José i Jordi Busquet.

Així mateix, aquest número de BUC incorpora un article de reflexions sobre els nous reptes de l’edició universitària a càrrec de Meritxell Anton, cap de Publicacions de la Universitat de Barcelona. Finalment, la secció El racó de Mètode analitza l’amenaça del foc en els boscos.

La revista és editada per la Xarxa Vives d’Universitats amb periodicitat semestral, es pot consultar en línia a la llibreria virtual www.e-buc.com, on està a l’abast del públic tota l’oferta editorial de les universitats.

La Xarxa Vives és una associació d’universitats sense ànim de lucre que potencia les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i Sardenya i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.