El DBD destaca avui la història de Concepció Carreras Pau, escriptora i música

 

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.-23.02.2012.- El Diccionari Biogràfic de Dones (DBD) ens presenta avui la història de Concepció Carreras Pau, escriptora i música, que va dedicar la seua vida a la poesia i a la música i ha esdevingut un referent per la seua trajectòria en el món de la cultura.

Amb motiu de l’exemple de vida i obra de Concepció Carreras, l’escriptora i professora de llengua catalana Carme Ramilo ha publicat el llibre Concepció Carreras Pau o la sublimació de la paraula. El llibre serà presentat a l’Institut d’Estudis Catalans, el 29 de febrer, a càrrec del poeta i lingüísta Carles Duarte i Montserrat. També serà presentat a la Fundació Valví, l’1 de març, a càrrec de Mariàngela Vilallonga i la autora mateixa, Carme Ramilo.

Concepció Carreras (Olot, 1893 – 1961) va rebre una sòlida formació musical i el 1940 va crear, a Olot, la seva pròpia acadèmia musical per a nens i nenes, la «Sección Infantil de Rítmica y Plástica Carreras». Combinava aquestes classes amb la docència en una escola de Les Preses. Durant la mateixa dècada va dirigir al Teatre Principal d’Olot diverses representacions musicals.

Des del 1925 i fins al 1929 va publicar poemes i narracions a la reconeguda revista barcelonina La Dona Catalana; a partir del 1926 i fins a l’agost de 1961, un mes abans de la seva mort (ocorreguda com a conseqüència de la malaltia de Parkinson), va publicar, en català, poemes i alguna peça narrativa a les revistes olotines La Tradició Catalana, Revista d’Olot, El deber, La Ciutat d’Olot, El Carme, ¡Arriba Espanya!, Pyrene y Misión, i, en castellà, sovint sota el pseudònim de La dama gris.

Al 1926 va ser guardonada per la revista La Dona Catalana en el Concurs de Poesia Femenina, i el 1928, amb una narració, en el Concurs Femení de Literatura organitzat per la mateixa revista. Entre altres premis, va guanyar el 1933, en els Jocs Florals dels barris barcelonins de Fargues i d’Horta. També va guanyar la Flor Natural de poesia en el Certamen en honor a la Verge del Tura, organitzat per la Pontifícia i Real Acadèmia Mariana de Lleida, amb el Tríptic a la Verge del Tura, obra publicada el mateix any, amb il·lustracions del pintor olotí Juli Batallé, en el número 52 de la revista Pyrene.

El novembre de 1950 va publicar el seu primer volum de poesia: Elvira poemes. Les amoroses empremtes i Allò que no torna. El setembre de 1953 va publicar Tribut al Paisatge i Fonts d’Olot, i el febrer de 1954, De l’amor i de la desamor, una obra extraordinària, centrada en el plaer i en el patiment que provoca, alhora, el sentiment de l’amor, amb la qual va aconseguir el punt més àlgid de la seva maduresa literària. La poesia de Carreras atorga un tractament humà, idealitzant i intimista al seu paisatge, el de la Garrotxa, amb el què la veu poètica estableix un encisador i captivant diàleg.

Aquesta és només una mostra de la riquesa històrica que el Diccionari Biogràfic de Dones posa a disposició de tothom que n’estiga interessat, de les més de 600 vides, moltes d’elles inèdites, de grans dones dels territoris de parla catalana.

El DBD va ser impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consell de Mallorca amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació. En la seua elaboració, a càrrec de la Xarxa Vives, han treballat investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i de gènere.