Èxit de la III Trobada transfronterera del programa POCTEFA Cultur Pro

Imatge: Pasqual Tirach

Perpinyà, Girona, Lleida.- 26/03/2012.- La tercera trobada transfronterera del programa POCTEFA Cultur Pro – Llengua i Cultura professional (programa en català i francès) va tenir lloc al Pertús (Catalunya Nord) els passats dies 17 i 18 de març. Amb el lema genèric «Frontera», hi van participar un grup d’alumnes dels cursos de francès organitzats per la Universitat de Girona en col·laboració amb l’ajuntament de Palafrugell, i altre grup provinent els cursos de català que imparteix la Universitat de Perpinyà Via Domitia. A la trobada, van treballar tots plegats organitzats en parelles lingüístiques i practicant els coneixements assolits.

La jornada es va iniciar amb una visió històrica de la frontera administrativa que va continuar amb una visita al coll de Panissars i al Castell de Bellaguarda del Pertús. Aquestes temàtiques varen centrar el treball dels grups lingüístics que s’havien de realitzar i exposar en la llengua d’aprenentatge del curs realitzat. Un sopar col·lectiu amb un ús prou ordenat de les dues llengües va posar fi a la jornada.

L’endemà la visita al MUME (Museu Memorial de l’exili) a la Jonquera ens va presentar una visió específica de la frontera tot veient els horrors de la guerra i les penúries dels vençuts. Una visita a la Mina Canta de La Vajol i al territori per on van travessar la frontera les autoritats republicanes ens va oferir una altra visió de la geografia d’aquesta frontera. Un dinar a La Vajol va servir per cloure la tercera Trobada Transfronterera tot agraint als 25 participants i a les persones que des del projecte l’han preparat i portat a terme, com en Miquel Payrot i els coordinadors Jordi Cicres i Pasqual Tirach.

La valoració general ha estat molt positiva i en paraules del cap de fila, Quim Pèlach (Universitat de Girona), l’èxit dels treballs d’aquesta jornada, com de les precedents, posa en evidència la importància d’aquest projecte transfronterer per facilitar la construcció real d’Europa, tot ajudant a esborrar la frontera més difícil, que és la que tots plegats portem dins el nostre cap.

Les anteriors trobades transfrontereres del programa van tenir lloc a Palafrugell (Baix Empordà) els dies 12 i 13 de febrer de 2011 i a Banyuls de la Marenda els dies 16 i 17 d’octubre de 2010.

El Programa POCTEFA Cultur Pro és un projecte de formació concebut per reforçar la integració transfronterera, en el marc de la política regional comunitària de la Unió Europea. Impulsat per la Universitat de Girona (cap de files), la Universitat Perpinyà Via Domitia, la Universitat de Lleida i la Xarxa Vives d’universitats, el projecte s’inicia el 2009 i finalitzarà l’any 2012.

Finançat pels fons FEDER de la UE a través dels Programes Operatius de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013, el projecte és una eina per al desenvolupament territorial integrat, mitjançant la cooperació i l’intercanvi d’experiències interregionals.