La regió Vives concentra més de la meitat dels investigadors més citats de l’Estat espanyol

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 18/04/2013.- La producció científica de la regió Vives mostra la seua força internacional als resultats que mostra la base de dades Essential Science Indicators (ESI), de Thomson Reuters. Aquesta font determina a partir d’informació bibliomètrica la influència dels investigadors, institucions, documents, publicacions i països en 22 camps científics, així com les àrees de recerca emergents, tal i com recull l’Observatori de la Recerca de l’Institut d’Estudis Catalans (OR-IEC).

La base de dades ESI permet explorar els documents més citats per territoris, publicats en el període 2002-2012. Dels 50 documents amb més de 1.000 mencions amb origen a l’Estat espanyol, un total de 36 (un 72 % del total) tenen com a mínim un autor dels territoris de parla catalana. A més, les dades mostren que 37 investigadors (un 47,4% dels 78 espanyols) participants treballen a institucions científiques de Catalunya i altres 8 (un 10,3%) desenvolupen la seua tasca al País Valencià.

ESI recopila les dades de documents publicats en revistes de gran impacte (Nature, The New England Journal of Medicine, Bioinformatics, etc.), corresponents a camps científics amb un nivell elevat de citacions: medicina clínica, física, biología molecular i genètica, etc. En la major part de casos es tracta d’aportacions fonamentals o sobre aspectes metodològics de la recerca.

D’acord amb la informació recopilada pel OR-IEC, dels 78 autors de l’Estat espanyol que signen els 50 documents, 37 són de Catalunya i altres 8 del País Valencià. Entre les institucions catalanes i valencianes amb més presència destaquen, amb 10 documents, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB). A més, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) compten amb 5 documents cadascuna.