L’informe sobre l’estat de la llengua catalana 2012 destaca l’«extraordinària efectivitat» del Pla de Política Lingüística de la Xarxa

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 15/11/2013.- La Xarxa Cruscat de l’Institut d’Estudis Catalans publica l’Informe sobre l’estat de la llengua catalana 2012. La presentació de l’informe va tenir lloc el 13 de novembre en una roda de premsa celebrada en el Centre Cultural el Born de Barcelona i va comptar amb la participació de Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa Cruscat de l’IEC, Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua i Joandomènech Ros, president de l’IEC.

Elaborat per encàrrec d’Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua, entre les conclusions de l’informe es destaca «el paper, cada cop més important, de la Xarxa Vives d’Universitats. La consolidació d’aquest espai universitari, la regió Vives, ha aportat una extraordinària efectivitat a l’hora de plantejar polítiques lingüístiques comunes per al món universitari de l’àmbit lingüístic», en referència al Pla de Política Lingüística de la Xarxa. 

L’informe mostra que el gruix dels territoris de llengua catalana va avançant en el camí cap a la normalitat lingüística, tot i el context sociopolític advers i la incertesa que ha generat la judicialització permanent del seu estatus. Segons Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa Cruscat, el català fa camí malgrat el context sociopolític hostil i el 2012 va superar la xifra dels 10 milions de parlants. Això significa que un 72,4% de la població de la comunitat lingüística parla català. Tot i això, segons l’informe, es mantenen profunds desequilibris territorials.