La Xarxa Vives commemora els 50 anys de l’entrevista a l’Abat Escarré en el marc del XX aniversari

Castelló de la Plana, Vic, Palma.- 06/05/2014.- Any 1948, en plena dictadura franquista, el jove abat de l’Abadia de Montserrat trenca amb la política oficial de l’Església i realitza la seua primera homilia en català.

Aureli Maria Escarré, nascut com a Francesc i exiliat durant els dies de la Guerra Civil Espanyola, és considerat una de les grans veus que ajudaren a fixar els drets de Catalunya al món.

Enguany es compleixen 50 anys de la seua contribució més important de cara a la internacionalització de la Catalunya de l’època: l’entrevista que concedí a Jose Antonio Novais, corresponsal del periòdic francès Le Monde a Espanya.

D’aquella entrevista, en la qual l’abat va fer declaracions com «Som espanyols, no castellans» i «El poble ha de poder escollir el seu govern», se’n van fer ressò mitjans de tot el continent europeu, posant de manifest la situació d’injustícia social que vivia l’Espanya de la dictadura.

En commemoració del 50 aniversari d’aquestes declaracions, la Xarxa Vives d’Universitats emmarca dins del programa del seu XX aniversari l’exposició «L’abat Escarré i les declaracions a ‘Le Monde’ (14.11.1963)», impulsada per l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya a la qual el públic podrà assistir des del 14 d’abril al 16 de maig a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.