Una recerca universitària recuperarà monuments i commemoracions de la guerra carlina a Catalunya

  • Amb el títol “Inventari digital de monuments i commemoracions de les guerres carlines”, la investigació posarà en valor les pràctiques de memòria
  • El projecte, liderat per investigadors de la Universitat de Barcelona i el Patronat d’Estudis Osonencs, ha rebut el finançament dels ajuts Creu Casas Sicart, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal

Equip de recerca

04.07.2025. La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner han impulsat un projecte per recuperar i posar en valor monuments, làpides, festes cíviques i topònims vinculats a la darrera guerra carlina (1872-1875) a Catalunya, un conflicte que va tenir una forta presència al territori. Es tracta d’una iniciativa liderada pel Dr. David Cao Costoya, professor del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona i el Patronat d’Estudis Osonencs, que ha rebut 10.000€  de finançament dels ajuts Creu Casas Sicart 2025, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal.

El projecte “Inventari digital de monuments i commemoracions de les guerres carlines” (COMMON) té com a objectiu recuperar els monuments, festes cíviques i canvis en el nomenclàtor urbà, generats durant la postguerra i al llarg de la Restauració Borbònica i la Segona República (1874-1936), que van desaparèixer arran de la Guerra Civil (1936-1939) i durant el règim franquista. Aquest patrimoni “constitueix una font de coneixement de gran interès”, ja que no només parla dels fets bèl·lics, sinó també de com les societats construeixen i gestionen la memòria, de com forgen identitats col·lectives i de quina manera s’invoca el passat per donar sentit al present.  “Es tracta de tot un conjunt de pràctiques culturals i polítiques que han estat ben estudiades en altres contextos europeus, però que al nostre país encara havien rebut poca atenció”, ha explicat Cao.

Les activitats de recerca, realitzades amb el suport de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural – Centre de Recerca de Catalunya (CERCA), el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, el Centre d’Estudis comarcals del Ripollès, el Centre d’Estudis de Granollers, l’Institut d’Estudis Empordanesos i l’Espitllera – Fòrum d’Estudis Segarrencs, han permès identificar i documentar una seixantena d’elements, els quals s’estan integrant en una base de dades que sistematitza una selecció significativa del corpus d’informació, imatges i documentació obtinguts.

El projecte compta amb la participació activa del personal investigador Anna Bach, Joan Torrents i Raúl Cuenca, de la Universitat Autònoma de Barcelona, així com d’Alba Masramon, Laia Masnou, Arnau Dorca, Oriol Dueñas i Laia Gallego, de la Universitat de Barcelona.

Sobre els ajuts Creu Casas Sicart

La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner convoquen anualment els ajuts Creu Casas Sicart de recerca en el context local i comarcal per a personal docent i investigador de les universitats de domini lingüístic catalanoparlant, amb la col·laboració del Departament de Recerca i Universitats a través del Pla d’Enfortiment del Català (PEC) i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els projectes finançats, oberts a qualsevol àmbit de coneixement, han de presentar propostes d’aplicabilitat i retorn social dels resultats, així com a tindre el marc de referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides tant en el procés de recerca com en els seus resultats, que hauran de ser consultables en accés obert.