90 persones participen a Mallorca a la III Trobada del voluntariat lingüístic universitari

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 15/11/2010.- Al voltant de 90 persones han participat a la III Trobada de voluntariat lingüístic universitari,  que ha tingut lloc entre divendres 12 i diumenge 14 de novembre a l’alberg de la Victòria (Alcúdia, Mallorca). La Xarxa Vives d’Universitats i el Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears han organitzat aquesta trobada (vegeu el programa), que s’ha desenvolupat en el marc de les jornades universitàries del Fòrum Vives. Els organitzadors han destacat la importància de la intercomunicació i interrelació dels voluntaris de diferents territoris i universitats per millorar la tasca que duen a terme. Voluntaris de les universitats de València, Politècnica de València, Lleida, Barcelona, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili i Illes Balears hi han participat.

Aquesta tercera edició de la trobada s’ha dedicat a la dinamització individual i col·lectiva. Diferents tallers, dinàmiques de grup i altres activitats adreçades tant a promoure la llengua des d’un vessant lúdic, internacional, històric, literari, informàtic o psicològic, com a afavorir el contacte interterritorial del voluntariat universitari, han configurat una trobada multidisciplinar, quant als temes tractats.

A l’acte de presentació, a a la seu de l’Institut Ramon Llull a Palma, van assistir Fanny Tur, directora adjunta de l’Institut Ramon Llull; Joan Ferrà, director general de Joventut; Rosa Barceló, directora insular de Política Lingüística; i Patrícia Trapero, membre de la Comissió Permanent de la Xarxa Vives i vicerectora de Projecció Cultural de la UIB. Durant la seua intervenció, Trapero va destacar el treball del voluntariat lingüístic, en línia amb els objectius de normalització i promoció de la llengua que manté la Xarxa Vives. En la sessió posterior, Miquel Àngel Tortell va parlar de la projecció de la llengua i cultura catalanes arreu del món.

L’endemà, en els tallers, Aina Vallès va dirigir la sessió sobre poesia fora del canon, protagonitzada per l’obra de Joan Vinyoli, Miquel Bauçà, Joan Brossa, Maria-Mercè Marçal, Enric Casasses i Maite Brazales, entre altres autors. En el taller dirigit per Bartomeu Mestre es va analitzar la contribució dinamitzadora i normalitzadora de particulars i personatges públics a la societat actual. Al seu torn, Josep Monjo va coordinar un grup que va tractar la situació sociolingüística dels catalanoparlants des de la psicologia, i més concretament, des de la psicologia social. Finalment, al taller sobre noves tecnologies, conduït per Bartomeu Font, es va tractar la importància de navegar en llengua catalana i es va fer esment de les eines de qualitat disponibles en la nostra llengua. De vesprada, la música i el ball centraren l’atenció amb el grup Crescendo, que va interpretar cançons folk, populars i tradicionals.

Finalment, diumenge 14 es van impartir dues conferències. Sobre l’11 de setembre va parlar l’enginyer i investigador de la Universitat de Barcelona (UB) Xavier Rubio, i posteriorment es va presentar un joc sobre aquesta fita històrica, dirigit per Rubio mateix i pel doctor en Història i catedràtic de la UB Xavier Hernández. A continuacó Caterina Cardona i Nuredduna Planas van exposar la seua experiència com a membres actives del voluntariat lingüístic de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Per acabar, el doctor Jaume Corbera, professor de la UIB, va parlar sobre Manuel Sanchis Guarner, un valencià universal molt vinculat a Mallorca, a la memòria del qual es van dedicar les jornades.

En l’organització de les trobades han col·laborat en l’organització la Conselleria d’Afers Socials, Promoció i Immigració del Govern de les Illes Balears, la Direcció Insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca, l’Institut Ramon Llull, el Consell d’Estudiants de la UIB i l’associació Pinyol Vermell.