Els experts destaquen la importància del corredor mediterrani per al futur del transport de mercaderies

Una imatge de l’inici de la sessió del Circuit de Ciència al Club Información d’Alacant (fotos: Universitat d’Alacant).

Alacant, Barcelona, Palma.- 15.05.2012.-
El Club Información d’Alacant va acollir ahir 14 de maig, la segona sessió del Circuit de Ciència 2012, que va tenir com a títol «Alacant i les infraestructures ferroviàries europees».

L’activitat va ser presentada per Ignacio Jiménez, rector en funcions de la Universitat d’Alacant (UA), i el debat va ser moderat pel periodista Josep Maria Perea. F. Xavier Vidal, de la UA, va dir que quan es va crear la xarxa estatal radial entre Madrid i els ports perifèrics, va quedar sense resoldre la vertebració del corredor mediterrani. «Les connexions europees no són compatibles amb la radialitat de la xarxa espanyola», va explicar Vidal, qui va posar l’accent a explica que «per a resoldre problemes del passat ara toca assumir un cost d’oportunitat molt elevat».

Un moment del debat amb Josep Maria Perea, Ignacio Jiménez i F. Xavier Vidal.

Al seu torn, Germà Bel, de la Universitat de Barcelona, va assegurar que la resta de països a Europa marca una prioritat, mentre que l’Estat espanyol «fixa 3 prioritats i pel mateix pressupost, de manera que finalment no s’estableix una prioritat», en referència a l’aposta del Ministeri de Foment pel corredor central dels Pirineus. Bel va afirmar que la clau és el transport de mercaderies: «Europa sap que a la perifèria els viatgers aniran per avió». Finalment, va destacar que als pressupostos estatals de 2012 s’han previst partides per 4.000 milions per a alta velocitat i 28 per a xarxa de rodalies.

Josep Vicent Boira, de la Universitat de València, va iniciar la seua intervenció mostrant una imatge de la via única entre Vandellòs i Tarragona, com a testimoni de la única connexió entre Catalunya i el País Valencià i va posar l’accent en la necessitat d’abandonar «la geometria única per a eixir-se’n de la radial i fer-la circumvalar la Mediterrània». Finalment, Josep Maria Perea va destacar la importància del corredor mediterrani com a reequilibri europeu de l’Arc de Rin.

El Circuit de Ciència s’emmarca en els tallers universitaris del Fòrum Vives organitzats per la Xarxa Vives conjuntament amb la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València (UV) i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans, Acció Cultural del País Valencià, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (Fecyt), la Xarxa d’Unitats de Cultura Científica i la CAM Obra Social.