La beca Segimon Serrallonga distingeix un projecte de filosofia per cursar a la Universitat d’Edimburg

Anna Ortín, a la dreta de la imatge, a l’acte de lliurament que va tenir lloc a la Casa de la Vila de Torelló (imatge: Ajuntament de Torelló).

Vic, Castelló de la Plana, Palma.- 12/06/2012.- La Beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger ha distingit la proposta d’Anna Ortín Nadal, llicenciada en Filosofia per la Universitat Ramon Llull i doctorand a la Universitat de Barcelona, per un projecte d’estudis a la Universitat d’Edimburg per fer-hi un màster en ciències de la filosofia. Aquesta proposta va ser l’elegida d’entre les setze presentades a aquesta cinquena edició de la beca, de la qual es va fer públic el veredicte del jurat en un acte que va tenir lloc dissabte passat a la Casa de la Vila de Torelló, sota la presidència de l’alcalde, Santi Vivet. La Beca Segimon Serrallonga es convoca anualment per l’Ajuntament de Torelló i compta amb la col·laboració de l’Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic i la Xarxa Vives d’Universitats.

La proposta guanyadora té per objectiu aprofundir en la qüestió del jo o de la identitat personal. En aquest sentit, el jurat ha valorat molt positivament «l’interès actual de l’objectiu filosòfic del seu projecte i fins i tot la seva derivada social –atesa la cultura líquida del nostre temps-, la solvència del seu plantejament i la brillantesa prometedora del seu expedient acadèmic».

D’altra banda, la comissió de selecció va voler felicitar a totes les persones que han optat a la Beca Segimon Serrallonga –en total, 33 propostes- i deixar constància de «la diversitat dels projectes i universitats de procedència de les persones candidates i de l’alt nivell dels treballs que s’han presentat».

La premiada va mostrar el seu agraïment per la concessió de la beca, un projecte que va qualificar de «seriós i il·lusionant», alhora que va assegurar estar disposada «a treballar i a complir amb empenta un repte intel·lectual i vital». Anna Ortín, en el seu discurs, va explicar que la filosofia forma part de la seua vida: «des que recordo, que la meva manera d’estar al món ha estat la de la interrogació. (…) Amb la descoberta de la filosofia, però, els raonaments pesats i sense sortida que sempre ocupaven com intrusos el meu cap, es transformaven en reflexions apassionants». Ortín centrarà el seu treball en el filòsof escocès David Hume, circumstància que la portarà a la Universitat d’Edimburg, on es va educar el mateix Hume a mitjans del segle XVII i d’on va ser posteriorment expulsat per la seua visió de la religió.

La guardonada va voler agrair, tant a l’Ajuntament de Torelló com a l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic «la seva tasca, tan valuosa, de promoció de l’excel·lència en l’estudi i de revalorització de la cultura de l’esforç». I que aquesta vocació, a través de la Beca, «se centri en les humanitats, les arts, la filosofia i les ciències socials».

Finalment, va assegurar que «m’honora ser guardonada amb una beca que porta el nom del professor Segimon Serrallonga, símbol d’una intel·lectualitat rigorosa i honesta, i defensor de la nostra terra. M’esforçaré en ser digna portadora d’aquest títol. A la universitat, amb dedicació màxima. Amb les persones, amb acolliment i bonhomia. A l’estranger, essent ambaixadora de la cultura catalana».

Des de l’any 2008, la Xarxa Vives col·labora amb l’Ajuntament de Torelló, que convoca la beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger. Arran d’aquest acord, la Xarxa Vives dóna suport a aquesta beca a través de la seua difusió entre els titulats o els estudiants de darrer any d’una titulació de les àrees d’humanitats, arts i ciències de l’educació, que hagen cursat o cursen els seus setudis en alguna universitat o centre d’educació superior de la Xarxa. L’acord també compta amb la participació de l’Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic.