21 universitats celebren 20 anys de treball conjunt a la Xarxa Vives

Alacant, Barcelona, Palma.- 24/01/2014.- Les 21 universitats de la Xarxa Vives d’Universitats celebren enguany el vintè aniversari de la institució, amb un complet programa d’activitats que es desenvoluparà per tots els territoris de parla catalana. Avui divendres, el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) ha acollit l’acte inaugural de la commemoració, que ha comptat amb una àmplia participació de les universitats i amb representants de les administracions i de la societat de la regió universitària Vives.

En presència del secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, i del director general d’Universitat, Estudis Superiors i Ciència de la Generalitat Valenciana, José Miguel Saval, el president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, ha recordat que «allò que ens mou és contribuir al desenvolupament del corredor mediterrani del coneixement» i ha destacat el caràcter pioner de la Xarxa en el treball interuniversitari. D’altra banda, Palomar ha agraït la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell al programa commemoratiu. A més, durant l’acte s’ha fet un reconeixement especials als representants de les universitats a la Xarxa durant les dues darreres dècades, que han rebut una insígnia de plata de la institució i una litografia d’edició limitada que reprodueix el cartell de l’aniversari, obra de l’artista alcoià Antoni Miró.

Al seu torn, l’expresident de la Xarxa i exrector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Carles Solà, ha recordat els inicis de la institució l’any 1994 i ha destacat que en el context actual, «amb una situació de la nostra llengua més preocupant encara que llavors pels atacs polítics, és molt important que la Xarxa mantinga el seu treball i impedisca que caiguem a terra». Durant la intervenció de Solà, s’ha mostrat una selecció d’imatges corresponents a fites destacades de la història de la institució.
Posteriorment, el rector de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, Fabrice Lorente, qui avui ha assumit la presidència de la institució, ha afirmat que la UPVD «és catalana i la Xarxa porta els nostres valors». El vicepresident II de la Xarxa i rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, ha apostat per «fer un camí nou, prenent consciència de l’espai d’oportunitats que representa la Xarxa». El vicepresident I, Joan Viñas, ha destacat el caràcter «reeixit» de la iniciativa que van prendre els rectors que van impulsar-la l’any 1994.

Així mateix, durant l’acte el secretari executiu de la Xarxa, Ignasi Casadesús, ha presentat el programa commemoratiu de l’aniversari, que compta amb desenes d’activitats organitzades per les universitats. Entre les iniciatives més destacades figura l’exposició Imatges Vives, que s’ha inaugurat avui a la UA, on romandrà oberta fins al 5 d’abril. La mostra reuneix una selecció destacada de peces del patrimoni artístic, científic i documental de les 21 universitats. Manuel Palomar ha valorat el caràcter inèdit i extraordinari de l’exposició i Pere Quetglas, membre de la Comissió Permanent de la Xarxa i vicerector de Comunicació i Projecció de la Universitat de Barcelona (UB), ha destacat el treball desenvolupat per Lourdes Cirlot, comissaria de la mostra, i la coordinació entre UB i UA. El matí s’ha completat amb un espectacle especial de Xavi Castillo (Pot de Plom Teatre), que ha consistit en un monòleg humorístic.

D’altra banda, prèviament a l’acte inaugural, el Consell General de la Xarxa s’ha reunit en sessió ordinària al MUA. Durant la reunió s’ha produït el canvi de la presidència de la Xarxa en finalitzar el període de la UA al capdavant de la institució. El nou president i rector de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, Fabrice Lorente, ha lliurat una medalla commemorativa a Manuel Palomar.