UJI i UV ja tenen guanyadors de les fases locals de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

València, Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 16/02/2015.- Els equips de Secundària i Batxillerat de la regió Vives competeixen aquests mesos per arribar a la fase final de la II Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat. Les universitats Jaume I i València acaben d’acollir sengles fases locals de la competició, impulsada per la Xarxa Vives i la Federació Escola Valenciana. Ambdues institucions ja tenen representants per a la competició final que tindrà lloc els dies 27 i 28 de febrer a Sala (El Gironès), a continuació de l’XI Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives. El tema de debat és «Els diners fan la felicitat?».

A la fase local de la Castelló, l’IES Joan Baptista Porcar s’ha imposat als 2 quips participants i participaran a la fase final de la II Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat per segon any consecutiu. L’equip guanyador està compost per Balma Pardo Martí (premi a la millor oradora), Isabel Bustos Martínez, Marc Calvo i González, Nora Khaidar Díaz, Clàudia Andrés Ordóñez i Maria Nicolau Castelló, amb els professors-capitans Josep Lluís Ruíz Guasch i Agustín Callejo Muñoz. A més, Balma Pardo ha estat escollida com a millor oradora de la competició, que ha tingut lloc dissabte, 14 de febrer.

La fase local de Castelló ha estat organitzada per Col·lectius per la Llengua i la Cultura. Castelló-Escola Valenciana Federació d’Associacions per la Llengua, la Universitat Jaume I i la Xarxa Vives. El jurat han estat format per Eloisa Nos, com a representant de l’UJI; Vicent Marçà, d’Escola Valenciana; Maria Nebot, de la delegació de Castelló de l’Institut d’Estudis Catalans; Josep Martí, com a representant del professorat de secundària i Carles Crespo, representant de l’equip de l’UJI de la Lliga de Debat Universitari.

Al seu torn, des de dijous 12 a dissabte 14 de febrer va tenir lloc la fase local de València, on van participar 14 equips de Secundària i Batxillerat. L’equip que va resultar guanyador va ser l’equip de l’IES Abastos, format pels alumes Carles Bertí, Òscar García i Irene Izquierdo. La competició va tenir com a jurat a Isabel Vázquez, vicerectora d’Estudis i Política Lingüística de la Universitat de València; Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana i Marga Landete, professora del Departament de Teoria dels Llenguatges de la UV. El premi al millor orador va ser per a Juan Devesa, de l’Escola La Masia de Museros.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una competició d’oratòria en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO i Batxillerat de diferents centres docents, debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’activitat naix a partir de l’experiència de la Lliga de Debat Universitari sota l’impuls de la Xarxa Vives i la Federació Escola Valenciana.