Comença a Moçambic el curs de formació de fisioterapeutes de Fisiàfrica

CIMG9177web620
Quelimane (Moçambic).- 05/03/2015.- Fisiàfrica, el programa de cooperació en salut de la Xarxa Vives d’Universitats amb institucions de Moçambic i Gàmbia, ja està en marxa al primer país, després d’encetar-se al segon la passada tardor. El programa s’adreça a l’enfortiment dels sistemes de salut de Moçambic i Gàmbia entre els anys 2014 i 2016.

Dilluns 2 de març es va engegar la seua primera acció a Moçambic: un curs de formació en Fisioteràpia adaptat perquè siga homologable als estudis equivalents a l’espai europeu d’educació superior (EEES). El curs es desenvoluparà a la Missió de la Sagrada Família dels Dehonians a Quelimane (Moçambic) i inicialment compta amb 25 alumnes, als quals en breu s’hi sumaran altres.

Reconegut com a innovador per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), que dóna suport al projecte, Fisiàfrica és un programa de cooperació de l’àmbit de la salut fruit d’una aliança interuniversitària entre la Xarxa Vives d’Universitats i les universitats de Girona, Illes Balears, Lleida, Miguel Hernández d’Elx i Vic-Central de Catalunya. Entre altres socis locals figuren l’Institut Superior de les Ciències de la Salut de Moçambic, el Ministeri de la Salut de Moçambic (MISAU) i la Universitat de Gàmbia, i a més s’han encetat contactes amb la Universitat de Legon (Ghana), per a la possible extensió futura del programa.

L’objectiu central de Fisiàfrica és l’enfortiment dels sistemes de salut locals. A través de la capacitació de fisioterapeutes, es tracta de contribuir a la reducció de les limitacions funcionals de la població d’aquests països. Aquestes limitacions i discapacitats, en general conseqüència de malalties i traumatismes totals o parcialment corregibles, constitueixen una causa important de pobresa i un obstacle per al desenvolupament. Com a objectius secundaris del programa es contemplen la creació i implementació d’estudis universitaris en Fisioteràpia, amb les competències i habilitats adaptades, d’una banda a l’espai europeu d’educació superior (EEES), i d’una altra, al context sociosanitari local, és a dir, als problemes de salut prevalents, a les condicions sociopolítiques i als recursos locals disponibles.

D’altra banda, es potenciarà l’associació de la recerca a programes de formació, a través de la potenciació de la rehabilitació i el suport tècnic. Aquesta vinculació, a més de facilitar el seguiment i l’avaluació continua del projecte, possibilitaria també la consecució d’altres objectius parcials, com la detecció d’afeccions associades a limitacions funcionals i dels sectors de població més vulnerables en aquest sentit. A més, es contempla la detecció i comprensió dels recursos i coneixements locals en el camp de la rehabilitació funcional (sobretot traditerapeutes i context comunitari dels malalts), per tal d’integrar-los en la formació universitària en fisioteràpia, així com per a començar a preveure la seua articulació en la pràctica dels futurs graduats. El projecte respon a una sèrie de sondejos previs i conforma per la seua part tant un programa pilot com una primera fase en el desplegament dels serveis de rehabilitació funcional.

Fisiàfrica dóna continuïtat a la tasca de la Xarxa Vives en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament. Al llarg dels darrers 20 anys, la institució ha desenvolupat diferents programes en aquest sentit, com ara la reconstrucció del sistema universitari de Kosovo a partir de l’any 2000 o el Programa Algèria Universitats, entre els anys 2007 i 2012.