La formació de fisioterapèutes a Moçambic avança amb 33 alumnes

Quelimane (Moçambic).- 14/09/2015.- Els 33 alumnes del curs de formació en Fisioteràpia a Moçambic avancen en el seu procés d’aprenentatge en el marc del programa de cooperació en salut Fisiàfrica, impulsat per la Xarxa Vives amb institucions locals. La setmana passada van finalitzar les classes de l’assignatura Estudis de moviment. El curs es desenvolupa a la Missió de la Sagrada Família dels Dehonians a Quelimane.

Reconegut com a innovador per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), que dóna suport al projecte, Fisiàfrica s’adreça a l’enfortiment dels sistemes de salut de Moçambic, Gàmbia i Ghana entre els anys 2014 i 2016. El programa és fruit d’una aliança interuniversitària entre la Xarxa Vives d’Universitats i les universitats de Girona, Illes Balears, Lleida, Miguel Hernández d’Elx i Vic-Central de Catalunya. Entre altres socis locals figuren l’Institut Superior de les Ciències de la Salut de Moçambic, el Ministeri de la Salut de Moçambic (MISAU) i la Universitat de Gàmbia, i a més s’han encetat contactes amb la Universitat de Legon (Ghana), per a la possible extensió futura del programa.

A través de la capacitació de fisioterapeutes, es tracta de contribuir a la reducció de les limitacions funcionals de la població d’aquests països. Aquestes limitacions i discapacitats, en general conseqüència de malalties i traumatismes totals o parcialment corregibles, constitueixen una causa important de pobresa i un obstacle per al desenvolupament. Com a objectius secundaris del programa es contemplen la creació i implementació d’estudis universitaris en Fisioteràpia, amb les competències i habilitats adaptades, d’una banda a l’espai europeu d’educació superior (EEES), i d’una altra, al context sociosanitari local, és a dir, als problemes de salut prevalents, a les condicions sociopolítiques i als recursos locals disponibles.