Joan Veny i Montserrat Casas seran homenatjats per les universitats de la Xarxa Vives

Alacant, Barcelona, Palma.- 27/06/2013.- La Universitat d’Alacant acollirà el proper divendres 12 de juliol un acte d’homenatge universitari de la Xarxa Vives al lingüista i dialectòleg Joan Veny i, a títol pòstum, a l’anterior rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas, en el marc de l’acte de cloenda del curs 2012-2013 a les universitats dels territoris de parla catalana, que coincideix amb el relleu a la presidència de la Xarxa, que serà assumida pel rector de la UA.

Veny i Casas rebran el reconeixement de les 21 institucions d’educació superior de la Xarxa, a través de la imposició de la medalla d’honor de l’associació. El director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Josep Massot i el vicerector i catedràtic de Física Teòrica de la UIB Jaume Carot llegiran respectivament les laudatio de Veny i Casas.

Joan Veny (Campos, Mallorca, 1932) és doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona (1956) i catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la UB (2002). Des del 1978, és membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i del 1994 al 2000 va ser president de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC). Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997), president de l’Atles Lingüístic Romànic (1999) i del Consell Supervisor del Termcat, ha rebut també la Medalla de l’IES Màrius Torres de Lleida i el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (2004). Ha estat nomenat fill il·lustre de la seua localitat natal (2006) i doctor honoris causa per la Universitat de València (UV) (2008). El passat 20 de desembre rebia l’homenatge de la UB amb motiu del seu vuitantè aniversari. L’acte va ser el marc de presentació del seu darrer llibre, De geolingüística i etimologia romàniques.

Montserrat Casas (Hostalric, Girona, 1955 – Barcelona, 2013), doctora en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i catedràtica de Física Atòmica, Molecular i Nuclear. Escollida rectora de la UIB el 28 de març de 2007, Casas va ser vicepresidenta de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) i membre del Consell Rector de l’Agència Estatal del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Anteriorment havia estat Síndica de Greuges de la UIB en el període 2000-2005 i coordinadora de la Comissió Permanent de Defensors Universitaris de 2002 a 2004, a més de directora del Departament de Física de la UIB. Presidenta de la Xarxa Vives d’Universitats durant el segon semestre de 2008, la rectora Casas va morir el passat 30 de març a Barcelona, a causa d’una malaltia.

A més de la realització dels homenatges, durant l’acte de cloenda del curs es lliuraran elspremis de comunicació científica «Joan Lluís Vives», corresponents a la catorzena edició de la convocatòria. Els guardons són convocats des de 1999 per la Xarxa Vives amb la col·laboració de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la UV.