Fòrum Vives sobre qualitat lingüística a la Universitat de Barcelona

Imatges del Fòrum Vives «Qualitat lingüística»
(UB, 11.04.2013)

Barcelona, Castelló de la Plana, Palma.- 11/04/2013.- La Universitat de Barcelona (UB) ha acollit avui dijous una sessió del Fòrum Vives sobre Qualitat lingüística (vegeu el programa complet), amb l’objectiu de presentar els projectes que durant aquests anys ha dut a terme el Grup de Treball de Qualitat Lingüística (GTQL) de la Xarxa, així com per a fer difusió dels materials que ha anat elaborant perquè siguen d’utilitat a totes les universitats dels territoris de parla catalana.

La vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística de la UB, Gemma Fonrodona; la comissionada per a Multilingüisme, M. Teresa Garcia, i la directora dels Serveis Lingüístics de la Universitat, Conxa Planas, han presidit l’acte d’obertura que ha tingut lloc aquest matí. Entre altres qüestions, a la jornada s’ha analitzat el procés de control de qualitat dels textos i es desenvolupa una taula rodona sobre la qualitat lingüística en temps de crisi.

Entre els treballs presentats destaca el Manual d’estil interuniversitari per a la redacció de textos institucionals en anglès. Aquest projecte està inclòs en el Pla de política lingüística 2012-2014 de la Xarxa Vives com un dels objectius específics de foment del multilingüisme a les universitats. Està redactat per tècnics lingüístics de 10 universitats de parla catalana, sota la coordinació de la UB, amb la finalitat de facilitar la comunicació interuniversitària institucional, augmentar la qualitat lingüística de la informació elaborada per a la projecció internacional i, a més, contribuir a la millora dels coneixements en llengua anglesa del personal universitari per tal que siga més competent lingüísticament. Està previst que el manual dispose tant una versió impresa com una versió en línia, que es podrà consultar properament al portal de la Xarxa.

Entre els temes tractats a la jornada es van presentar ponències sobre la qualitat lingüística en temps de crisi (Marta de Blas, UPC) i sobre el procés de control de qualitat dels textos dels SLU (Alan Lounds).

El Grup de Treball de Qualitat Lingüística (GTQL) treballa en projectes per a la millora de la qualitat en l’àmbit de l’assessorament lingüístic i està format per la UB, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de València (UV) i la Universitat de Vic (UVic), i per a alguns projectes concrets s’hi afegeixen altres universitats de la Xarxa.